Irak'ta direnişin yeni simgesi

Pazar günü, ABD Başkanı'na ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zaidi, yakınlarının anlatımına göre, başından beri Irak'ın işgaline karşı çıkan bir yurtsever. El Zaidi'nin fırlattığı ayakkabılar Irak'ta direnişin simgesi haline gelirken, Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinden El Zaidi'ye destek mesajları geliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Pazar günü ABD Başkanı Bush'un "giderayak" yaptığı Irak ziyareti sırasında Irak Başbakanı El Maliki ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında Bush'a ayakkabılarını fırlatan gazeteci Muntazar El Zaidi, dünyanın gündemine otururken, Irak ve Ortadoğu'da halkın kahramanı ve direnişin simgesi oldu.

Yaklaşık üç yıldır merkezi Kahire'de olan El Bagdadiye Televizyonu'nda çalışan 29 yaşındaki El Zaidi, 2005 yılında Bağdat Üniversitesi İletişim Bölümü'nden mezun olmuş. Bazı kaynaklar, El Zaidi'nin, Saddam Hüseyin döneminde öğrenci birliğinin liderliğini yaptığını belirtiyorlar.

El Zaidi geçen yıl Kasım ayında ABD konvoyuna yapılan bir bombalı saldırıyı görüntülemesinin ardından, Şii militanlar oldukları söylenen silahlı adamlarca kaçırılmış. Serbest bırakıldıktan iki ay sonra da, ABD ordusu tarafından herhangi bir suçlama yapılmadan saatler boyunca alıkonulmuş.

Muntazar işgal atındaki Irak'tan bildiriyor!
New York Times'ın haberine göre, Muntazar'ın kardeşlerinden Maytem El Zaidi, Muntazar'ın Irak'taki ABD varlığına başından beri karşı çıktığını, haberlerini "işgal altındaki Irak'tan bildirdiğini" söyleyerek bitirdiğini ve evlilik tarihini "işgal sona erdiğinde evleneceğim" diyerek ertelediğini belirtiyor. Maytem, kardeşinin eylemi önceden planlamadığını, Bush'un sözlerine tepki olarak o an yaptığını düşünüyor.

Le Figaro'nun haberine göre de, Muntazar'ın teyzesi Um Zaman, yeğeninin uzun zamandır Bush'a ayakkabı fırlatmayı düşlediğini ve bu düşünü gerçekleştirdiğini söylüyor. Muntazar'ın El Bagdadiye'deki meslektaşları da aynı görüşteler. Bir meslektaşı, Muntazar'ın, eğer Bush ile karşılaşma fırsatı olursa ona ayakkabısını fırlatmak istediğini anlattığını söylüyor.

"Muntazar'ın ve Irak'taki muhabirlerimizin hayatından endişe ediyoruz"
El Bagdadiye'nin program direktörü Muzhir El Kafaci, Muntazar'ı "gururlu ve açık fikirli bir Arap" olarak tanımlıyor. El Kafaci, daha önce iki kez ABD askerleri tarafından tutuklanan Muntazar'ın hayatından endişe ettiğini belirterek, "Irak'taki muhabirlerimizin tutuklanmasından korkuyoruz, orada 200 muhabirimiz var" diyor.

Olay sırasında orada bulunanlar, El Zaidi'nin ayakkabılarını Bush'a fırlatmasının ardından güvenlik görevlileri ve korumalar tarafından çok kötü şekilde dövüldüğünü anlatıyorlar. Irak güvenlik güçleri tarafından alıkonulduğu söylenen El Zaidi'ye uyuşturucu ve alkol testi yapıldığı, eylemi gerçekleştirmesi için kendisine para teklif edilip edilmediğinin sorulduğu, ayakkabıların da delil olarak alıkonulduğu belirtiliyor.

"Korumalar ailemizi tehdit etti"
Tüm Iraklılar gibi abisiyle gurur duyduğunu söyleyen Muntazar'ın kardeşi Maytem, olayın ardından, pazar gecesi tutuklu bulunan kardeşinin cep telefonunu aradığını, Başbakan'ın korumalarından olduğunu söyleyen bir kişinin telefona cevap verdiğini ve kendisini ve tüm ailesini "hepinize gününüzü göstereceğiz" diyerek tehdit ettiğini anlatıyor.

"Ayakkabı dahil her türlü araçla direniş meşru"
Saddam Hüseyin'in de avukatlığını yapmış olan Halil El Dulaimi, kendisiyle birlikte yaklaşık 200 avukatın da ücretsiz olarak Muntazar'ın savunmasını üstlenmek istediklerini söylüyor. El Dulaimi, savunmalarını, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği ve ayakkabı dahil her türlü araçla direnişin meşru olduğu üzerine temellendireceklerini belirtiyor.

Iraklı avukatlar, Muntazar'ın yabancı bir devlet başkanına hakaretten yargılanması durumunda iki yıl ceza alabileceğini, yabancı bir devlet başkanına suikastten yargılanması durumunda ise en az 15 yıl ceza alabileceğini söylüyorlar.

Irak'ta destek gösterileri
Irak'ın birçok kentinde Muntazar El Zaidi'yi destekleyen ve serbest bırakılmasını talep eden gösteriler düzenlenirken, değişik ülkelerden çok sayıda örgüt de Muntazar'a destek mesajları gönderiyor.

Sadr, Basra ve Necef'te düzenlenen, binlerce kişinin katıldığı gösterilerde, Muntazar "kahraman" olarak nitelenerek serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Necef'te göstericilerin ABD devriyelerine ayakkabı fırlattıkları görüldü.

El Bagdadiye Televizyonu'nun tüm pazartesi günü boyunca ekranın köşesinde El Zaidi'nin fotoğrafıyla yayın yaptığı bildirildi.

Irak Gazeteciler Sendikası (IGS) da bir açıklama yaparak, Muntazar El Zaidi'nin Bush'a ayakkabı fırlatmasını "demokratik bireysel bir eylem" olarak nitelendirdi ve El Zaidi'nin serbest bırakılmasını istedi.

"El Zaidi bir kahraman"
Lübnan'daki Hizbullah örgütü, gazetecinin Bush'a ayakkabılarını fırlatmasını, "öksüzler, yetimler ve Irak'ta öldürülenler adına Bush'a gönderilen veda busesi" olarak nitelendirdi ve bu "yiğit davranışın selamlanması gerektiğini" belirterek gazetecinin "kahraman" muamelesi görmesi gerektiğini bildirdi.

Libya lideri Kaddafi'nin kızı Ayşe'nin başkanlığını yaptığı Vaatasimu Derneği'nin de Iraklı gazeteciye cesaret nişanı verilmesini kararlaştırdığı açıklandı.

Bir sonraki ayakkabıyı kim atacak?
Bush'un bir sonraki durağı olan Afganistan'da, gazetecilerin Bush'a ve Batı Şeria'daki Filistinli gazetecilerin de Condoleezza Rice'a kimin ayakkabı fırlatacağı konusunda şakalar yaptıkları konuşuluyor. Suudi Arabistan'da cep telefonlarına yaygın olarak gönderilen mesajlardaki bir şaka da, "Iraklıların pazar gününü uluslararası ayakkabı günü ilan etmeyi düşündükleri".

İnternet siteleri ve Facebook'ta, Muntazar'a destek grupları oluşturulduğu görülüyor.

Ayakkabı, yumurta, boya, çürük meyve... http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/busha-ayakkabi.html