Irak’ta yerel seçim yasası onaylandı

Irak’ta aylardır süren tartışmaların ardından yerel seçim yasası onaylandı. Tartışmaların odağında yer alan petrol zengini Kerkük bölgesindeki seçim sistemi için ayrı bir yasa hazırlanacak.

soL (DIŞ HABERLER) ABD işgali altındaki Irak'ta parlamento, aylardır süren tartışmaların ardından yeni yerel seçim yasası onaylandı. Yasanın Irak Devlet Başkanı Celal Talabani önderliğindeki devlet başkanlığı konseyi tarafından onaylanması bekleniyor.

Temmuz ayında parlamentoda Kürt partileri ve Şii milletvekilleri tarafından boykot edildiği halde geçirilen yasa, Talabani tarafından reddedilmişti. Kürt milletvekilleri, zengin petrol kaynaklarına sahip Kerkük bölgesinde ortak bir iktidar düzenlemesine karşı çıkmış, bölgenin kuzeyde özerk Kürt yönetimine eklenmesini istemişti.

Bugünkü parlamento oturumunda Kerkük konusunda uzlaşma sağlamak için Kürt, Şii, Sünni ve Türkmen parlamenterlerden oluşan özel bir komite kurulmasına karar verildi. Komitenin, çalışmalarını Mart 2009'a kadar tamamlaması öngörülüyor.

Sünni-Arap Uzlaşma Cephesi'nin üyelerinden Selim el Cuburi, yasanın, Kerkük konusunda bazı tavizler verilerek oybirliğiyle onaylandığını söyledi. Cuburi, Kerkük'teki yerel seçimlerle ilgili ayrıca bir yasa hazırlanacağını kaydetti.

Irak'ta 1 Ekim'de gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlerin tarihi en son 1 Ocak 2009 olarak belirlendi.