Irak’ta sıra kültür işgalinde

İngiltere, Irak işgalinde ikinci perdeyi, kültürel mirası satma planlarıyla açıyor. Basra turistik gemilere liman olacak, lüks trenlerle Irak’ı dolaşan turistler işgalden geriye kalan kenti dönmedolaptan seyredecek.

soL (HABER MERKEZİ) Irak hükümetinin ülkede şiddetin azalmaya başladığını savunarak, turizmden gelir elde etmenin yollarını aradıklarını açıklamasının ardından, İngiltere parlak fikirleriyle bu konuda "yardıma" hevesli olduğunu ortaya koydu. İngiltere'nin Irak'taki Başkonsolosu Nigel Hayward, Basra limanının turistik gemiler için ideal bir liman olduğunu belirterek, turistlerin bölgedeki tarihi eserleri görmek için akın ettiği bir Irak hayalinin, çok uzak olmadığını söyledi. 2003'te başlayan işgalle birlikte büyük hasar gören arkeolojik alanlar ve eserler, bugünkü halleriyle bile iştah kabartıyor. Irak'ta henüz kazıları tamamlanmamışlar da dahil olmak üzere 10 binden fazla arkeolojik alan olduğu belirtiliyor.

Bu tren turiste layık
İngiltere'nin konuyla ilgili tekliflerine açık davranan Irak hükümeti, geçen ay yaptığı bir açıklamada, Saddam'ın kişisel treninin işgal sırasında gizli bir korunakta saklandığını ve yakın zamanda kamu kullanımına açılacağını duyurulmuştu. Hayward, turizmden gelir elde etmeyi planlayan Irak hükümetine, bu treni turistler için gezi treni yapmasını önerdi. Fransız yapımı, 23 vagonlu lüks tren, Bağdat-Basra arasında yolcu taşıyacak. Lüks trenin içinde klima, dev ekran televizyonlar bulunuyor, camları İtalyan perdeler, tavanları avizeler süslüyor. Trende bazı kompartımanlar ofis ve restoran olarak hizmet veriyor.

Basra turizmin merkezi olmaya aday
Hayward, turistlerin lüks trenle Bağdat ve Basra arasında gidip gelerek, Babil'in Asma Bahçeleri gibi tarihi alanları gezebileceğini, böyle fırsatların değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Basra'nın geniş kültürel ve tarihi zenginlikler barındırdığının altını çizen Hayward, bölgenin ayrıca kuşların göç kuşağında olduğunu ve bunun da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Kültür dönüşümü için yaklaşık beş yıllık bir süreci öngören Hayward, bu sürenin sonunda herkesin gelişmiş bir Basra ile karşılaşacağını iddia etti.

Dönmedolapta unutulan tarih
Irak hükümetinin İngiltere desteğiyle yürüttüğü planlar arasında, Bağdat'ta yerden 300 metre yüksekliğe kurulacak ve özel kompartımanında toplam 30 yolcu taşıyacak "özel dönmedolap" projesi de bulunuyor. Bu projeyle, turistlerin kente tepeden bakarak eğlenceli vakit geçirmesi sağlanacak.

Acıların üstü böyle örtülecek
Hükümetin bir başka projesine göre, yabancı yatırımcılara davet gönderilerek, Dicle Nehri üzerine "romantizm adası" inşa etmeleri teklif ediliyor. Teklife sıcak bakan bir yatırımcı bulunursa, nehrin üstüne, içinde altı-yıldızlı otel, güzellik ve bakım merkezleri, ayrıca golf sahası ve şehir kulübü olan bir eğlence adası kurulacak. Irak hükümetinin turistik açılımına, Robert Kelley adlı ABD'li bir yatırımcı yanıt vererek, Bağdat'ta hükümet binalarının da içinde bulunduğu güvenli bölge içerisinde böyle lüks bir otel inşa etmek istediğini bildirdi. Böylece ABD ve İngiltere'nin yıktığı Irak topraklarından turistik oteller, eğlence ve alışveriş merkezleri fırlayacak, turistler yıkımdan geriye kalan tarihi dokuyu seyrederek bir zamanlar buralarda yaşanmış acıları hatırlamayacak.