Irak’ta Allavi öne geçti

Başbakan El Maliki’nin Hukuk Devleti Koalisyonu, Baas’la ilgili yasaklara rağmen yüksek oylar alan lâik El Irakiye Listesi’nin öne geçmesi üzerine, seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddialarına destek verdi.

Irak’ta 7 Mart’ta yapılan genel seçimlerde, oyların yüzde 80’inin sayıldığı ve buna göre Sünni ve Şii partilerin oluşturduğu lâik El Irakiye Listesi’nin, Irak genelinde Başbakan Nuri el Maliki'nin liderliğindeki Hukuk Devleti Koalisyonu’nun önüne geçtiği bildirildi. Irak Yüksek Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, işgal döneminin ilk Başbakanı İyad Allavi’nin lideri olduğu El Irakiye Listesi’nin, Şiilerin çoğunlukta olduğu Hukuk Devleti Koalisyonu’nun 9 bin oyla önünde olduğu belirtildi.

Sonuçlar, büyük vilayelerde önde olmasına ve mecliste en fazla sandalyeyi kazanacağına kesin gözüyle bakılmasına rağmen, diğer gruplarla ilişkilerinin kötü durumda olması nedeniyle olası bir koalisyon hükümetinin dışında kalabileceği belirtilen Hukuk Devleti Koalisyonu içinde gerginlik yarattı. Bugüne kadar yolsuzluk iddialarıyla ilgili sessizliğini koruyan Hukuk Devleti Koalisyonu, Bağdat’ta oyların yeniden sayılmasını istedi.
Birçok Sünni adayı yasaklı Baas Partisi’yle bağlantılı oldukları gerekçesiyle seçimlere katılamayan El Irakiye Listesi’nin seçimlerde El Maliki’yle başa baş yarışması, sürpriz olarak görülüyor. Allavi özellikle Sünnilerin yoğun olduğu bölgelerde oyların büyük bölümünü alırken, Şiilerin güçlü olduğu bölgelerde Hukuk Devleti Koalisyonu önde.

ABD Kuzey Irak’ta yeni üs istiyor
ABD’nin Merkezi Kuvvetler Komutanı General David Petraeus, Araplar ve Kürtler arasında toprak ve petrol paylaşımına bağlı çatışma çıkma ihtimaline karşı, bölgede yeni bir üs kurulmasının planlandığını söyledi. Petraeus, önceki gün ABD Senatosu’nda yaptığı açıklamada yeni üs planını değerlendirdiklerini, ancak Barack Obama yönetiminin 2011 sonuna kadar asker sayısını 50 bine düşürme planından vazgeçmediğini belirtti.
Daha önce de Kuzey Irak’ta 21 bin asker konuşlandıracağını açıklayan ABD’nin Kuzey Irak’taki asker sayısını arttırma çabaları, ABD ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının da ihlali anlamına geliyor.
(soL - Dış Haberler)