Irak Savaşı’nda büyük skandallar

İngiltere’de, önceki hükümetin Irak Savaşı’ndaki rolüne dair yürütülen soruşturmada, Tony Blair ve George Bush'un Irak'ı işgal etmek için birlikte neler planladıklarına dair skandal bilgiler açığa çıkıyor.

soL (DIŞ HABERLER) İngiltere'de ülkenin Irak Savaşı'ndaki rolüne dair yürütülen soruşturmayla ilgili olarak Observer ve Guardian gazetelerinde çıkan haberler, soruşturmada elde edilen önemli bilgileri sundu.

Buna göre o zamanki ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, işgalden iki ay önce, 31 Ocak 2003'te gizli bir toplantı gerçekleştirdiler. Birleşmiş Milletker (BM) denetçilerinin Irak'ta kitle imha silahları bulamayacaklarını anlayan ikili, BM'nin konuya dair ikinci bir karar almasını beklemeden Irak'a saldırmak ve uluslararası kamuoyunun fikrini Irak aleyhinde etkilemek için alternatif senaryolar üretmek konusunda anlaşmaya vardılar.

"BM uçağı süsü verelim"
Bush'un alternatif planlarından birisi, Irak üzerinde Birleşmiş Milletler'e aitmiş süsü verilmiş bir U2 uçağını uçurmak. Bush, Saddam'ın bu uçağı vurması durumunda BM kararının işgalden yana olacağını savunuyor.

Yine Bush, Irak'tan kaçıp batıya sığınacak ve kamuoyu önünde Irak'ın kitle imha silahlarından bahsedecek birisini bulabileceklerini umduğunu söylüyor. Bush'un bir diğer planı, Saddam'ı öldürmeyi kabul edecek birisini bulmak Irak'ın üst düzey insanları arasında.

Bush, henüz BM kararı olmadan ABD'nin savaşa hazırlandığını ortaya koyarken, Blair de "kesinlikle Başkan'la birlikte olduğunu" ifade ediyor. Bush bu sırada savaşın başlangıç tarihini de, kağıtlardan birisine kurşun kalemle 10 Mart olarak yazmış.

Blair milletvekillerine yalan söylemiş
Tony Blair, Bush'la savaşa girmek ve hatta savaşın başlangıç tarihi üzerinde anlaşmış olmasına rağmen, daha sonra İngiliz parlamentosunda yaptığı konuşmalarda, hâlâ Saddam'ın ikna edilebileceğine inandığını söylüyor. Yeni açıklanan gizli belgeler, milletvekillerine bu şekilde yalan söyleyen Blair'in, o sırada Bush'la birlikte Irak'ta bombalanacak 1500 noktayı dahi kararlaştırdıklarını ortaya koyuyor.

Tony Blair'in, şu anki Başbakan Gordon Brown'dan, soruşturmanın gizli yürütülmesini istediği de açığa çıktı. Blair, soruşturmanın kamuoyuna açık yürütüldüğü takdirde, kendisinin bir "göstermelik mahkemede" yargılanabileceğinden korktuğunu ifade etti. Blair'in, Brown'dan bu isteğinin açığa çıkmasından çekindiği için bu fikri bizzat söylemediği, başkaları yoluyla hükümet sekreteri Gus O'Donnell'e ilettiği öğrenildi.