Irak İran uçağını indirdi

İran’dan Suriye’ye doğru yol alan yolcu uçağı Suriye rejimine silah taşıdığı gerekçesiyle Irak tarafından inişe zorlandı.

Milliyet’in Reuters’a dayandırdığı habere göre, İran’dan Suriye’ye doğru hareket eden İran Hava yolarına ait bir uçak, Suriye rejimine silah taşıdığı şüphesiyle Irak tarafından inişe zorlandı. Aranan uçakta insani yardım malzemeleri bulunduğu bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan Irak’ın Sivil Havacılık Yönetimi’nin başkan yardımcısı Samir Kuba “Dün sabah İran’dan Suriye’ye giden bir Airbus uçağını durdurduk. Fakat çadır ve ilk yardım paketi gibi ilk yardım malzemeleri bulduk” diye konuştu.

Daha önce de indirilmişti
İndirilen bu uçakla birlikte Bağdat yönetimi, İran-Suriye güzergahında giden bir uçağı ikinci kez aynı gerekçeyle indirmiş oldu. Irak yönetiminin, ABD’nin uyguladığı baskıdan dolayı İran uçağını indirdiği tahmin ediliyor. ABD daha önce İran’dan Suriye’ye silah taşınıyor iddiasıyla Irak yönetimini hava sahasını İran’a kullandırtmaması konusunda uyarmıştı. Bağdat yönetimi eylül ayında yaptığı açıklamada, İran-Suriye uçuşlarını rastgele kontrol edeceğini ifade etmişti.