Irak Dışişleri Bakanı Diyarbakır’da konuşsa ne olurdu?

Barzani çizgisindeki yayın organları Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretini olumlu karşılarken, “Türkiye kendi Kürt sorununu çözmeli” mesajına ağırlık verdi. Batı basınında ise Türkiye ile Barzani’nin Suriye politikasında farklılıklar olabileceğine işaret edildi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, PKK’nin Çukurca saldırısını kınayan bir açıklama yayımladı. Şemdinli ve sınır bölgesinde iki haftadır devam eden çatışma ve ölüm olayları nedeniyle danışmanı Umed Sebah aracılığıyla bir açıklama yapan Barzani’nin PKK’nin Şemdinli saldırısını kınadığı ve tarafları ateşkes kararı almaya çağırdığı kaydedildi.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Irak’a giderek Barzani’yle görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ziyaret kapsamında Kerkük’e geçmesi ve burada Türkmen Cephesi temsilcileriyle de görüşmesi çeşitli yorumlara neden olmaya devam ediyor. Barzani’nin PKK’yi kınayan açıklamasının Davutoğlu’nun ziyaretinden sonra gelmesi dikkat çekti.

Barzani’ye yakın gazete: “Davutoğlu’nun sıfır sorun politikası Kürt sınırları için geçerli”
Barzani’ye yakın Rudaw gazetesinde Dışişleri Bakanı’nın Kuzey Irak ziyaretini değerlendiren Hiwa Osman, Davutoğlu’nun Kerkük’e gidişi konusunda “Buradaki halka verilen bir başka mesaj da Kerkük’e giden yolun artık Erbil’den geçtiği ve Türkiye’nin artık şehrin her yanına eşit mesafede olduğu” diye yazdı.

Davutoğlu’nun Türkmenlere hitap etmesine ve kendisinin de bir Konya Türkmeni olmasına karşın, Türkmen Cephesi’ne özel bir muamelede bulunmadığını belirten Osman, “Davutoğlu’nun Kerkük’ü destekleme mesajı şehrin geleceğine ilişkin önemli bir sinyal” değerlendirmesini yaptı.
Davutoğlu’nun Kerkük ve Erbil’de verdiği mesajların Türkiye için güvenli, istikrarlı ve dostane sınırlar tesis etmeyi amaçladığını ileri süren Osman, “Davutoğlu’nun sıfır sorun politikası Suriye, Irak ve İran da dahil, neredeyse bütün Kürt sınırlarında başarıya ulaşabilir” diye yazdı.

Yazısının devamında, Türkiye’nin üç ülkedeki Kürtlerle sorun yaşamaması için kendi içerisindeki Kürt sorununu çözmesi gerektiği savunulurken, “Türkiye, Musullu bir Kürt olan Irak Dışişleri Bakanı’nın Diyarbakır’a gelerek oradaki Kürtlere Davutoğlu’nun Kerkük’teki Türkmenlere söylediklerini söylediğini hayal edebiliyor mu? Türkiye bunu hoşgörür müydü?” denildi.

AKP’li vekiller: “Türkiye Kürtlerle müttefik olmalı”
Yine Rudaw gazetesine konuşan AKP Diyarbakır eski milletvekili Abdurrahman Kurt’un, Suriye Kürtlerine desteğini ifade ederek, Türkiye’nin Kürtleri ve Kürdistanı olduğu gibi görmesi gerektiğini söylediği kaydedildi. Kurt, “Kürtlerin birleşmiş olması normal ve önemlidir. Türkiye oradaki gelişmeleri düşmanlık olarak algılamamalı. Türkiye, Kürtlerin değerlerini görmeli ve kazanımlarını korumalı. İhtiyaç doğarsa Türkiye Kürtlerin müttefiki dahi olmalı” diye konuştu.

Halepçe Katliamı’nı hatırlatan Abdurrahman Kurt, Beşar Esad’ın da Kürtlere aynı türde saldırabileceğini iddia ederek, “Kürtler dikkatli olmalı” dedi.
Kurt’la röportaj yapıldığı sırada yanında olduğu belirtilen AKP’li Galip Ensarioğlu ve Cuma İçten’in de görüşleri alındı. Ensarioğlu, Batı Kürdistan’ın istikrar ve barışının Türkiye’ye bağlı olduğuna inandığını söylerken, “Bana kalırsa Türkiye Suriye Kürtlerinin muhalefet gruplarına katılmasını istiyor. Özgürlük elde edildikten sonra Kürtler kendi haklarını talep edebilir ve özerkliği tartışabilir” diye konuştu.

Cuma İçten ise Suriye’de iç savaş ve kan dökülmesini istemediğini belirttikten sonra, Suriye Kürtlerini “Suriye devrimi”ne katılmamakla eleştirdi. İçten’in, “Suriye Kürtleri sırf kendileri için çalışmak yerine Esad rejimi devirmek için de çalışmalı” dediği kaydedildi.

Financial Times: Davutoğlu ve Barzani Suriye’nin geleceği konusunda farklı düşünüyor olabilir
İngiliz Financial Times gazetesi ise Şemdinli ve sınır bölgelerindeki çatışma ve ölümlerle ilgili haberinde, Davutoğlu’yla Barzani’nin geçen haftaki görüşmelerine dikkat çekti. Gazete, ikilinin görüşmenin ardından ortak bir açıklama yaptığını ve “Suriye’deki istikrarsızlık ve kaosun bölgesel güvenlik ve istikrara tehdit oluşturduğunu” ifade ettiklerini hatırlattı.

Ancak Financial Times, ortak açıklamada Suriye’nin bütünlüğüne ilişkin herhangi bir şey söylenmediğini vurgulayarak bunu “Barzani’nin gelecekte Kuzey Irak’ta kendi etki alanı gibi bir bölgenin Suiye’de de ortaya çıkmasına pek de isteksiz yaklaşmaması ihtimali”nin bulunmasına bağladı.
Böyle bir gelişmenin Ankara’yı memnun etmeyeceğini iddia eden İngiliz gazetesi, “Davutoğlu bu nedenle Erbil’den Bağdat’ın denetimindeki Kerkük’e giderek Irak’ın Türkmen toplumuyla buluşmuş olabilir” diye yazdı.

Ancak Barzani’ye yakın haber kaynakları, Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretini tam aksi yönde, Bağdat’a verilen bir mesaj olarak yorumluyor.

(soL – Dış Haberler)