İngiltere'nin askeri eğitim verdiği militanlar: Taciz, tecavüz...

Ortadoğu'da rejimleri yıkmak için Batı tarafından başlatılan "militan eğitme programı" fiyaskosu sürüyor. İngiltere'nin eğitmek istediği Libyalıların çoğu "asker olmak istemediklerini" belirterek ülkelerine dönerken, bir bölümü de tecavüz ve cinsel taciz gibi suçlara karıştı.

(soL - Dış Haberler) İngiltere Savunma Bakanlığı, Cambridgeshire'daki askeri üste Libyalıları eğitmeyi planlıyordu. Bu Libyalılar, Libya'nın "yeni ordusu"nun çekirdeğini oluşturacaktı.

Bakanlık'ın hedefi, 2 bin asker eğitmekti. Bunların çoğunluğunun "eski devrimci" olduğu söyleniyordu.

Ancak eğitilecek askerlerin 325 kişilik ilk kısmı evine geri gönderildi. Kalan kısımların da eğitilip eğitilmeyeceği şüpheli.

Görünüşe göre, İngiltere'nin planları pek işlemedi.

Program işe yaramadı
Guardian'dan Diane Taylor'ın haberine göre, programın başladığı Haziran ayından bu yana sorunlar peşini bırakmadı. 325 kişilik ekibin 90'ı, programdan çıktı.

Bunlardan bazıları disiplinsizlik ve davranış sorunları nedeniyle çıktı. Bazıları ise kişisel ve tıbbi nedenlerle. Militanların bir bölümünün, verilen askeri eğitime çok az ilgi gösterdiği belirtildi.

Kaçan askerler
5 militan ise, tecavüz dahil cinsel saldırı ile suçlandı. Bölge milletvekili Andrew Lansley, Savunma Bakanlığı'na bir mektup yazarak programı bitirmesini istedi.

20 militan ise, İngiltere'den sığınma talebinde bulundu.

Bunun üzerine, Bakanlık'ın bu programı yönetme tarzına dair soru işaretleri oluştu. Bir Bakanlık sözcüsü, eğitilecek kişilerin göçmenlik, güvenlik ve sağlık durumları incelendikten sonra "dikkatlice" seçildiğini iddia etti.

Cinsel saldırılar
Sözcü, ilk etapta eğitimin Kasım sonuna kadar devam etmesini planladıklarını söyledi. Ancak programın işe yaramaması üzerine, Libya hükümeti ile anlaştıklarını ve askerlerin birkaç gün içinde evlerine döneceklerini belirtti.

2 Libyalı, Muhtar Ali Saad Mahmud ve İbrahim Abogutila, 26 Ekim günü Cambridge'de bir erkeğe tecavüzle suçlanıyor.

Geçen hafta ise, İbrahim Naci el Maarfi ile Muhammed Abdülselam, aynı mahkemeye "cinsel saldırı" suçlamasıyla çıktılar.

Halid el Azibi isimli bir başka asker de, 3 farklı cinsel saldırı suçlamasıyla yargı önüne çıkartıldı.

Libya El Kaidesi
İngiltere'nin askeri eğitim verdiği ve "eski devrimciler" denilen gruptakilerin çoğu, Libya İslami Savaş Grubu (LIFG) isimli cihatçı şebekeye üye.

Muammer Kaddafi döneminde yasak olan ve üyelerinin çoğu cezaevinde bulunan bu grup, NATO destekli Kaddafi karşıtı ayaklanma ile birlikte faaliyetlerini artırdı.

Abdülhakim Belhac ve Halid el-Şerif, LIFG'in tanınmış iki ismi. Halid, 2003 yılında ABD tarafından gözaltına alınmış ve El Kaide üyesi olmakla suçlanmıştı.

İşte bu Halid el-Şerif, Libya Ulusal Muhafızları'nın başındaki isim. Şerif, İngiltere'ye gidip askeri eğitim programı hakkında yetkililerle görüşmüş ve anlaşmıştı.

Yani İngiltere, eski El Kaide'cilere askeri eğitim vermeye çalıştı.