İngiltere'de yüz binler sokaklara döküldü

Londra’da yüz binlerce kişi hükümetin harcamaları kısmak adına sağlık sisteminde yapacağı kesintileri protesto etmek için eylem yaptı.

Londra’da 2003 yılında Irak Savaşı’nın ilk başladığı günlerde yapılan eylemlerden beri en kalabalık eylem, haftasonu hükümetin sağlık sisteminde yapacağı kesintilere karşı düzenlendi. Eylemde yaklaşık 400 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. İngiliz hükümetinin sağlık sisteminde yapmayı planladığı kısıtlamaları protesto eden eylemciler çoğunluklu olarak sağlık, eğitim ve kamu işçilerinden oluştu.

Son yirmi yılda İngiltere’de gerçekleştirilen en büyük sendikal eylem İngiliz İşçi Sınıfı Sendikaları Birliği (TUC) tarafından düzenlendi. “İş, Büyüme, Adalet Alternatifleri için Yürüyün” sloganlı eyleme ülke çapından katılan binlerce emekçi sendika tarafından düzenlenen organizasyonla trenler ile Londra’ya getirildi.

TUC Genel Sekreteri Brendan Barber, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Ülke çapından gelen yüz binlerce kişi devletin gerçekleştirmesi gereken hizmetler, işsizliği düşürmek ve bütçe açığını kapatmak için alternatif bir yol olduğunu savunuyorlar” dedi. Barber, hükümetin yapacağı kesintiler ile 170 bin yerel işçinin 50 bin ise hizmet sektörü çalışanının işsiz kalacağını belirterek “Hükümetin sağlık sistemi zarar görmeyecek demesine inanmıyoruz” dedi.

Sağlık sektöründe aralarında hemşire, ebe, doktor ve fizyoterapist bulunan 50 bin kişinin de işten çıkarılacağını söyleyen Barber, sağlık sektörünün toplumsal önem taşıdığını söyledi. Hükümetin yapacağı kesintiler ile İngiliz sağlık sektörü tarihindeki en büyük kısıtlamalar ile baş başa kalacağını ifade eden Barber, 2.5 milyon insanı etkileyecek kesintiler sonucunda bu insanların sadakaya muhtaç kalacağını söyledi.

İşçilerin eylemi sonrasında alandan ayrılan bir grup Londra sokaklarında bankalara ve lüks eşyalar satan dükkanlara saldırdı. İngiliz polisinin müdahale etmesi üzerine boya ve Molotof kokteyli kullanan gruptan 200 kişi göz altına alınırken, polis eylemcilere karşı göz yaşartıcı bomba, tazyikli su ve cop kullanarak müdahale etti.

(soL - Dış Haberler)