İngiltere'de İşçi Partisi havlu attı

Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkeden Avrupa Parlamentosu’na 5 yıllığına gönderilecek 736 üyenin belirlenmesi için 4 gündür süren seçimler dün 19 ülkede sandıkların kapanmasıyla sona erdi. Seçimler yüzde 43'lük katılım ile gerçekleşti.

soL (DIŞ HABERLER) 30 yıllık tarihinin en düşük katılımı ile gerçekleşen AP seçimleri sona erdi. Seçimlerden gelen ilk sonuçlara göre merkez sağ partileri yüksek oy aldı.

Avrupa Parlamentosu seçiminin sonuçları parça parça açıklanırken, şu ana kadarki sonuçlara göre İngiltere'de oyları yüzde 16'lara gerileyen iktidardaki İşçi Partisi tarihi bir yenilgi aldı.

Kuzey İrlanda hariç 11 bölgeden 69 Avrupa Parlamentosu milletvekilinin seçildiği İngiltere'de şu ana kadar 39 sandalyenin dağılımı belli oldu. Sonuçların belli olduğu bölgelerde oyların yüzde 27,8'sını alan ana muhalefetteki Muhafazakar Parti 15, ikinci sıradaki İngiltere Bağımsızlık Partisi yüzde 16,7 oy oranıyla 8, üçüncü sıradaki iktidardaki İşçi Partisi ise yüzde 16,0 oy oranıyla 7 Avrupa Parlamentosu milletvekili çıkardı.

Liberal Demokrat Parti yüzde 14,1 oy oranıyla 6 Avrupa Parlamentosu sandalyesi kazanırken, Yeşiller yüzde 6,5'luk halk desteğiyle 1, İngiltere Ulusal Partisi de yüzde 6,5'luk halk desteğiyle 1 sandalye ile temsil edilme hakkı elde etti.

Letonya'da etnik Rus partisi büyük kazanım sağladı. Oyların tamamına yakınının sayıldığı AP seçiminde, merkez sol Uyum Partisi ülkeyi AP'de temsil edecek 8 milletvekilinden 2'sini çıkardı.

İtalya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde henüz tamamlanmamış oy sayımına göre, Başbakan Silvio Berlusconi'nin muhafazakar Özgürlük Partisi destek kaybetti. Yüzde 97'si sayılan oylara göre, Berlusconi'nin partisi yüzde 34.9 oy aldı. Berlusconi'nin göç karşıtı koalisyon ortağı Ulusal Birlik ise seçimlerde oylarını artırdı.

Portekiz'de açıklanan kısmi sonuçlara göre ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (PSD) kazandı. AP'ye 22 parlamenter gönderen Portekiz'de kısmi sonuçlara göre PSD'nin 8, iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) 7, Sol Blok'un (BE) 3, Demokratik Birlik Koalisyonu'nun (CDU) 2 ve Halk Partisi'nin (CDS-PP) 2 parlamenteri AP'de olacak.

Almanya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım, diğer 26 AB ülkesindeki katılım gibi %50'nin altında kaldı: %43,3. Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım 7 eyalette eyalet parlamentosu seçimleriyle birlikte yapılmasına rağmen tarihinin en düşük seviyesinde kaldı. Başkent Berlin'de katılım daha da düşük: 38,6. Almanya genelinde seçimlerden iktidar partileri olan CDU (Hristiyan Demokrat Parti) ve SPD (Sosyal Demokrat Parti) yenilgiyle çıktı. İktidar partilerinin kaybettiği oyları büyük oranda oyunu %4,9 puan yükselten liberal FDP (Özgür Demokrat Parti) aldı. FDP'nin yanısıra, Yeşiller ve Sol Parti de oylarini bir önceki seçimlere kıyasla bir miktar yükseltti.

Şimdi Almanya'da, bu sonuçların Eylül ayında gerçekleşecek olan parlamento ve cumhurbaşkanı seçimlerini etkileyip etkilemeyeceği tartışılıyor.