İngiltere'de güneş yine battı!

İngiltere, 2008'in son çeyreği itibariyle resesyona girdiğini açıkladı. Hükümet tarafından yeni bir önlem paketi devreye sokulan ülkede tüm bankacılık sektörünün kamulaştırılması tartışılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) İngiltere ekonomisi, 2008'in son çeyreği itibariyle yüzde 1,5 küçülerek resesyona girdi. 1991'den beri ilk defa resesyona giren İngiltere, 2008'in üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,6 küçülmüştü.

Açıklanan küçülme rakamıyla birlikte, İngiliz sterlini 1,35 dolara kadar düşerek son 24 yılın en düşük kur seviyesine ulaştı, Londra borsasında yer alan en büyük 100 şirketi içeren FTSE 100 endeksi de yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti.

Ulusal İstatistik Ajansı tarafından yayınlanan veriler, İngiltere'nin resesyona girmesinde en büyük nedenin imalat sanayiindeki küçülme olduğunu gösteriyor. Sterlinin diğer paralar karşısında değerinin düşüyor olması ihracatın hızlanacağı yönünde bir beklenti oluşturmuştu. Ancak, 2008'in son çeyreğinde bu beklenti de boşa çıktı ve imalat sanayii yüzde 4,6 düzeyinde küçüldü.

Hafta içinde yeni bir destek paketi açıklayan hükümetin işi zor görünüyor. Bankalara sınırsıza yakın garanti sağlayan yeni paketin de kredi darboğazını rahatlatmaya yetmeyeceği ve nihayetinde tüm bankacılık sektörünün kamulaştırılmasının zorunlu hale gelebileceği konuşuluyor.

Büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından bir basın toplantısı yapan Maliye Bakanı Alistair Darling, 2009'un "İngiliz aileleri için zor bir yıl olacağını" söyledi. Darling'in bu açıklaması, krizin faturasının halka çıkartılacak olduğu yönünde bir irade beyanı olarak yorumlanıyor.