İngiltere'de çocuk olmak zor

İngiltere'de yapılan iki ayrı araştırma ülkede artan yoksulluğun en çok çocuklara yansıdığını gösterdi. Bir araştırma okula giden çocukların büyük bölümünü açlık çektiğini ortaya koyarken, başka bir araştırma kaybolan veya evden kaçan çocuklara yönelik cinsel taciz ve istismarın giderek yaygınlaştığını gösterdi.

İngiltere'de yapılan iki ayrı araştırma ülkede artan yoksulluğun en çok çocuklara yansıdığını gösterdi. Bir araştırma okula giden çocukların büyük bölümünü açlık çektiğini ortaya koyarken, başka bir araştırma kaybolan veya evden kaçan çocuklara yönelik cinsel taciz ve istismarın giderek yaygınlaştığını gösterdi.

Öğretmenler çocukları doyurmak için okula yiyecek götürüyor
İngiltere'de yapılan bir araştırma, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun okula aç gelen öğrencileri doyurmak için okula yiyecek götürdüğünü ortaya koydu. The Guardian gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre ülkede görev yapan öğretmenlerin yaklaşık yarısı, okula aç gelen öğrenciler için yanında yiyecek götürüyor. Öğretmenlerin yüzde 83'ü sabah okula aç gelen öğrenciler gördüklerini belirtirken, yüzde 55'i ise öğrencilerin en az dörtte birinin yeterince beslenmeden okula geldiğini belirtti. Öğretmenlerin yarısından fazlası ise okula aç gelen çocuk sayısının son iki yılda arttığını belirti.

Gazetenin öğretmenler için internet üzerinden oluşturduğu Guardian Teacher Network adlı ağ üzerinden 591 öğretmenden oluşan bir örneklem ile yapılan ankete katılan öğretmenlerin yüzde 49'u, okula aç gelen öğrencilere vermek için yanlarında yemek veya meyva getirdiği belirtti. Yüzde 17'si ise, öğle yemeği için yoksul öğrencilere kendi cebinden para verdiğini söyledi.

Devlet okullarında kahvaltı dağıtılması için çağrı
Haberde, Kraliyet Pratisyen Hekim Okulu, Ulusal Müdürler Birliği ve Kraliyet Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Okulu'nun, ülkede devlet okullarında parasız eğitim alma hakkı bulunan 1,3 milyon çocuğun aynı zamanda sabahları ücretsiz kahvaltı alabilmesi için hükümete çağrıda bulunduğu bildirildi. Kraliyet Pratisyen Hekim Okulu müdürü Dr. Clare Gerada, parasız eğitim alan cocuklara parasız kahvaltı verilmesi durumunda, yoksulluk ve kötü beslenmeden kaynaklı kansızlık ve gelişim bozukluğu gibi hastalıkların daha kolay engellenebileceğini söyledi. Gerada ayrıca okullardakı sınıfsal ayrımların da azaltılacağını sözlerine ekledi.

Ankette, çocukların aç olduğunu nasıl fark ettikleri sorusuna öğretmenlerin yüzde 91'i öğrencilerdeki konsantrasyon eksikliğiyle, 86'sı öğrencilerde görülen yorgunlukla, 72'si öğrencilerin davranışlarıyla ve 63'ü öğrencilerin kendilerini iyi hissetmediğini belirtmesiyle yanıtı verdi.

Sosyal hizmet sistemi çocukları tacize karşı korunmasız bırakıyor
İngiliz parlamentosu tarafından hazırlanan ve basına yansıyan bir rapor ise, çocuklara dönük sosyal hizmetlerin her türlü taciz ve istismar olayını imkan verdiğini ortaya koydu. Raporda kaybolan veya evden kaçan çocukların düzenli olarak evlerinden ve kent merkezlerinden uzak bakımevlerine koyulduğunu ve buralarda pedofili vakalarına çok sık rastlandığı belirtildi.

Raporda, polis verilerine göre yılda yılda 10 bin, resmi hükümet verilerine göre ise yılda bin çocuk kaybolurken, raporda ülkede geçen yıl tam olarak kaç çocuk kaybolduğunun tespit edilemediğine dikkat çekildi. Rapor, giderek artan pedofili vakalarında sorumluluğun bakımevlerinde olduğunu belirtirken, konuyla ilgili uzmanlar söz konusu evlerin genellikle kentlerden uzak ve yüksek suç oranı olan bölgelerde bulunduğuna dikkat çekti.

Raporda "verilerin güvenliği" ve "insan hakları" gibi nedenlerle söz konusu bakımevlerinin konumlarının parlamentodan saklanması eleştirilirken, bu alanda profesyonel personel eksikliğinin büyük bir sorun olduğuna işaret edildi. Raporda ayrıca, taciz ve istismar olaylarının çok azının mahkemelere yansıdığına dikkat çekildi. Resmi verilere göre geçtiğimiz beş yıl içinde, çocuk bakımevlerinde 631 çocuğun cinsellik için satıldığı ortaya çıkmış. Bu verilerde özellikle göçmenlerin öne çıktığı da dikkat çekilen bir nokta.

(soL - Dış Haberler)