İngiltere’de Guantanamo skandalı

İngiltere’nin Guantanamo’daki işkence kayıtlarına dair rapora yayın yasağı koyması ülkede büyü tepkiye yol açarken, birçok yorumcu İngiltere’nin işkence ayıbına ortak olduğunu söylüyor.

soL (DIŞ HABERLER) İngiltere Mahkemelerinin ABD'nin Guantanamo kampında tutuklu bulunan bir İngiliz vatandaşın işkence gördüğüne dair rapora yayın yasağı koyması ülkede skandala yol açtı.

Dışişleri Bakanı David Miliband karara arka çıkarak "ABD'nin rızası olmadan böyle bir belgeyi yayınlamak ulusal güvenliğe ve uluslarası ilişkilerimize zarar verir" açıklamasında bulundu.ABD Dışişleri Bakanlığı da İngiltere'ye bu konudaki hassasiyeti için teşekkür etti.

Birçok siyasetçi ve yorumcu İngiltere'in tavrının ABD'nin suçuna ortak olmak anlamına geldiğini ifade ederken, İngiltere'nin her ne şekilde olursa olsun işkenceye karşı çıkması gerektiğini dile getirdi.

Konuyla ilgili anketler hem İngiltere'de hem de ABD'de büyük çoğunluğun Guantanamo'daki işkence uygulamalarını barbarca bulduğunu ortaya koydu.

Raporda adı geçen Binyam Mohamed Guantanamo'da bulunan son İngiliz vatandaşıydı. Mohamed El Kaide üyeleriyle birlikte geçtiğimiz yıl bir bomba saldırısı düzenleme teşebbüsü iddiasıyla tutuklanmıştı. Kendisine karşı kanıtların işkence altında toplandığı söyleyen ve iddiaları reddeden Mohamed, Amerikalıların kendisine hem Guantanamo'dan önce hem de Guantanamo'da ağır işkence yaptıklarını söyledi.

Mohamed, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında İngiltere Başkanı'na Guantanamo'dan kendisini kurtarmadığı için ihanete uğramış hissettiğini ve intiharı düşündüğünü belirten bir mektup yazmıştı.