İngilizler işkencenin araştırılmasını istiyor

7 yıl ABD’nin elinde tutuklu kalan İngiltere’de ikamet eden Binyam Muhammed'in, uğradığı işkencelerde İngiliz istihbarat servisinin ABD’lilerle işbirliği yaptığı şeklindeki açıklamaları, İngiltere’de MI5’te soruşturma başlatılması taleplerine yol açtı.

soL (DIŞ HABERLER) İngiltere'de ikamet etmekte olan Binyam Muhammed, 4'ü Guantánamo'da olmak üzere 4 yıl ABD'nin elinde tutuklu kaldığı süreyle ilgili anlattıkları arasında, İngiliz istihbarat görevlilerinin ABD'li askerlerin işkencelerinde bunlara yardım ettiği ve ABD'lilerle işbirliği yaptığı iddiaları da yer almıştı.

Muhammed'in anlattıkları üzerine bazı milletvekilleri dahil birçok İngiliz, konunun araştırılması için bir soruşturma başlatılmasını talep etti. İngiliz kamuoyu, istihbarat servisi MI5'ta kapsamlı bir araştırma yürütülmesini istiyor.

Muhammed, ABD'de tutukluluk sürecinde hakkını aramak için ABD mahkemelerine davalar açmış, bu hukuki süreçte ABD istihbaratının bazı belge ve yazışmaları da delil olarak mahkeme tarafından açıklanmıştı.

Bunlar arasında İngiliz istihbaratının Kasım 2002'de CIA'ya gönderdiği ve Muhammed'den bilgi alınmasına katkıda bulunacak ve sanığı sıkıştıracak sorular hakkında tüyo verilen telegramlar da var.