İngiliz gizli servisi, Hobsbawm ve Hill'i on yıllar boyunca takip etmiş

İngiltere'nin en önemli Marksist tarihçilerinden Eric Hobsbawm ve Christopher Hill'in özel yazışmalarının, telefon görüşmelerinin, arkadaşlarının ve eşlerinin İngiliz gizli servisi MI5 tarafından izlendiği ortaya çıktı.

(soL - Dış Haberler) İngiltere'de ortaya yeni çıkan gizli belgeler, Marksist tarihçilerin on yıllar boyunca devlet tarafından takip edildiğini gösteriyor.

Guardian'dan Richard Norton-Taylor'ın haberine göre, İngiliz gizli servisi MI5, dünyaca ünlü Marksist tarihçiler Eric Hobsbawm ile Christopher Hill'in telefon görüşmelerini, özel yazışmalarını, eşlerini ve arkadaşlarını on yıllar boyunca takip etti. Bazı takip kayıtları, izlenen kişilerin "ulusal güvenliğe tehdidinden" çok, onların özel yaşamlarına dair bilgiler içeriyor.

Atom bombasına karşı olmak takip sebebi
Bugün gizliliği kaldırılan belgelere göre, MI5, komünistleri fişlemeye Soğuk Savaş'tan önce başlamış. İngiliz gizli servisi, bu iki tarihçinin yanı sıra tanınmış Oxford tarihçisi AJP Taylor, yazar Iris Murdoch ve filozof Mary Warnock hakkında da özel dosyalar açmış. Bu isimlere dosya açılmasının sebebi, 1959'da nükleer bombalara karşı bir eylemi destekleyen mektubun imzacılarından olmaları.

2012 yılında hayatını kaybeden Hobsbawm, 5 sene önce kendisi hakkındaki gizli dosyaları görmek için başvuruda bulunmuş, ancak reddedilmişti. Hobsbawm ve Hill hakkındaki belgelerin bir bölümünde "redaksiyon"lar da bulunuyor. Hobsbawm için düzenlenen belgelerin bir tanesi ise tamamen yok edilmiş. Bu belgede, Hobsbawm'ın özel olarak mektuplaştığı kimselerin adreslerinin bulunduğu söyleniyor.

Hobsbawm'a devlet görevi yasak
Hobsbawm'in MI5'ın dikkatini çekmesi, 1942 yılına rastlıyor. İlk Hobsbawm belgesinde, Hobsbawm ve 38 meslektaşı, "Büyük Britanya Komünist Partisi'nin Merseyside'daki belirgin üyeleri" olarak tanımlanıyor. Ünlü tarihçinin, "yıkıcı faaliyetler ve orduda propaganda" suçlarından aklandığı belirtilse de, istihbarat birimi için uygun olmayacağına dikkat çekiliyor. Roger Hollis ve Valentine Vivian isimli istihbaratçıların da, Hobsbawm'ın Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir pozisyona getirilmesini engellediği görülüyor.


Christopher Hill

MI5, Hobsbawm'ın izlenme gerekçesini, tarihçinin temasta olduğu kişileri tanıyarak, gizli servisin bilmediği, gizli ya da açık komünist entelektüelleri ortaya çıkarmak olarak açıklıyor.

Hill'in SSCB ziyareti ile başlıyor
Christopher Hill'in izlenme gerekçesi de, Hobsbawm'ınkiyle çok benzer. Ünlü tarihçinin MI5'ın ağına takılışı, 1935 yılında öğrenci olarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne yaptığı ziyaret.

Eric Hobsbawm, Büyük Britanya Komünist Partisi'nden, SSCB çözülüne kadar ayrılmasa da, 1956'daki Macaristan müdahalesinden sonra parti ile arası "soğumuştu." Christopher Hill ise, 1957 yılında partiden ayrılmıştı. Hobsbawm, 19. ve 20. yüzyıllara dair yazdığı kitaplarla ve iktisat tarihi araştırmalarıyla tanınırken, Hill İngiliz İç Savaşı ve kapitalizme geçiş tartışmalarına katkılarıyla biliniyor. Hill, 2009 yılında yaşamını yitirdi.