İki Filistinli kadını öldürdü, 45 gün ceza alacak...

İsrailli bir keskin nişancı, 2009 yılında iki Filistinli kadını öldürmesine karşılık olarak 45 gün ceza alacak.

2008 yılının son günlerinde İsrail Gazze'ye saldırmıştı. 4 Ocak 2009'da, bir İsrail tankının bombardımanı sonucu evlerini terk eden Ebu Hecac ailesinin üyesi iki kadın, beyaz bayrak taşıyor olmalarına rağmen İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldü. Yaşamını yitirenler, 64 yaşındaki Riyah Ebu Hecac ile 37 yaşındaki kızı Mecda Ebu Hecac'dı.

İsrail basınının "Kıdemli Başçavuş S." olarak tanıttığı katil hakkında 2010 yılında askeri mahkemede "Kasıtsız adam öldürme" suçlamasıyla dava açıldı. Ancak İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, suçlamanın "yasadışı silah kullanımı" olarak değiştirildiği açıklandı.

Pazarlık sonucu anlaşma

Yapılan açıklamada, "arabuluculuk süreci ve askeri mahkemenin önerdiği kanıtlarla yapılan tetkiklerin sonucunda" iki tarafın bir "ceza üzerinde anlaştığı" ("plea bargain") ve kabul edilen suçun "yasadışı silah kullanımı" olduğu belirtildi.

Hukukta yeri olan bu "anlaşma" ile sanık ile mahkeme arasında "kabul edilebilecek bir suç" üzerinde anlaşmaya varılıyor. Kıdemli Başçavuş S., bu pazarlıkla birlikte yalnızca 45 günlük bir ceza ile karşı karşıya kalacak.

İsrailli bir insan hakları örgütü olan B'Tselem tarafınan yapılan açıklamada, mahkemenin sanık avukatının iddilarını kabul etmesiyle birlikte, S.'nin açtığı ateşle Filistinli kadınların ölümü arasında hiçbir bağ olmadığının kabul edildiği ve bunun olayın araştırılmadığının anlamına geldiği söylendi.

İsrail ordusu, hakkındaki suçlamalar karşısında sürekli olarak "Savaş hukukuna göre yapılanlar suç teşkil etmiyor" savunmasını yapıyor. Gazze'ye yönelik 2008 yılında başlayan ve 22 gün süren İsrail saldırısı sırasında 1400 Filistinlinin öldüğü belirtiliyor.

(soL - Dış Haberler)