II. Dünya Savaşı'ndan sonra en çok 2013'te savaş oldu!

Heidelberg Uluslararası Çatışma Araştırmaları Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana dünyadaki savaş sayısı hiç bu kadar yüksek olmadı.

(soL - Dış Haberler) Araştırmanın sonucuna göre, 2013 yılında savaş sayısı arttı. 20 çatışmayı savaş adı altında sınıflandıran araştırmacılar, Suriye ve Afganistan’ın yanısıra Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşananları da savaş olarak tanımladı.

2012 yılında ise savaş sayısı 18 olarak hesaplanmıştı.

Her yıl yapılan araştırma sonuçları, Mısır hükümeti ile Müslüman Kardeşler arasındaki gerilimin de savaş düzeyine ulaştığına işaret ediyor. Araştırma, çatışma sayısının da 414'e çıktığını bunlardan 45’inde şiddetin tırmandığını ortaya koyuyor.

Enstitünün yaptığı araştırmaya göre, bu sayı 2012 yılında 405 olarak tespit edilmişti. Araştırmacılar, savaş tanımını çatışmalarda askeri müdahale olup olmadığına ve çatışmaların sonucuna, ölü ve göç eden sayısına göre yapıyorlar. Bu kriterlere göre çatışmalar en şiddetlisi savaş olmak üzere beş ayrı basamağa yerleştirilerek, "Conflict Barometer" başlığına yerleştiriliyor.

Söz konusu barometreye göre en çok kaybın Suriye’de yaşandığı vurgulanıyor. Savaşların yarıdan fazlası Afrika’da yaşanırken sadece Sudan ve Güney Sudan’daki savaş sayısı 5 olarak hesaplandı.

Öte yandan ülkeler arası şiddet olayları 2013 yılında 8'den 11'e çıkarken, bunlar arasında İsrail ve Suriye ile Hindistan ve Pakistan arasındaki sorunlar da sayılıyor.