Hükümete Rice'tan tam puan!

Kafkas krizi konusunda ilk kez sert açıklamalar yapan Rice, Rusya`yı eleştirirken, Türkiye`nin bölgedeki istikrar çabalarını da övmekten geri kalmadı.

soL (DIŞ HABERLER) Saakaşvili'nin Kafkas krizinde Rusya`yı suçlamaya devam etmesi, ABD`de de yankılandı. Bush yönetimi, dün yaptığı açıklamayla, Rusya`nın Gürcistan`ı işgal ederek Devlet Başkanı Michael Saakaşvili`yi devirmek istediğini iddia etti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, krizin patlak vermesinden bu yana ilk kez süreçle ilgili sert açıklamalar yaptı. Rice, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin`in saldırısının, Moskova`yı istenmeyen kişi haline getirdiği söyledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı`ndan uluslararası askeri gözlemcilerin Güney Osetya`ya girmesini istememesinin de anlaşılır bir durum olmadığını belirtti. Rusya`nın "enerji kaynaklarını siyasi silah olarak kullanmasını" eleştiren Rice, Rusya liderlerinin seçiminin ülkeyi yalnızlığa sürüklediği uyarısında bulundu.

Arabulucu Erdoğan'a artı puan
Rice, bir yandan Rusya'yı şiddetle eleştirirken, ABD'nin, Kafkasya'da işbirliğinin temelini oluşturmak için Türkiye gibi müttefik ülkelerle çalıştığını belirtti. Kafkas krizi sırasında Türkiye`nin Kafkas İstikrar Paketi üzerinden bölgede rol oynamaya çalışmasını başarılı bulduklarını belirten Rice, ''Türkiye gibi müttefiklerimizle, Kafkasya'da işbirliğinin temelini oluşturmak için çalışıyoruz'' dedi. Sorunun büyük bir kısmında etkili olan enerji yolları konusunda Türkiye`nin önemine değinen Rice, bölgedeki enerji kaynaklarının Batı pazarlarına ulaştırılmasında, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ile çalışıldığını söyledi.

Rusya'nın, Dünya Ticaret Örgütü ve OECD gibi kuruluşlara katılmasının riske atıldığını da söyleyen Rice, Rus ekonomi piyasalarının çalkalanmaya devam ettiğine dikkat çekerek, bu ülkenin, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in göreve geldiği sırada ifade ettiği şekilde, dünyanın siyasi ve ekonomik kuruluşlarının bir parçası olması gerektiğini belirtti.

Rice ayrıca, Rusya'nın, ''birkaç eskimiş savaş uçağıyla, Latin Amerika'nın bir iki otokrasisini ziyaret etmesiyle',' ABD'nin bölgede demokrasinin gelişmesine katkı gündemini değiştirmeyeceğini ifade etti.