HRW Venezuela’dan kovuldu

Human Rights Watch adlı insan haklarını takip etme iddiasındaki örgütün iki sorumlusu, Venezuela hükümeti tarafından iç işlerine karışmaları nedeniyle ülkeden kovuldu.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela hükümeti, New York merkezli Human Rights Watch adlı örgütün iki sorumlusunu ülkeden çıkardı. Perşembe akşamı otellerinden alınan iki kişi, ilk uçağa bindirilerek S&atildeo Paolo'ya gönderildiler. Olay, örgütün Venezuela'nın son on yılını ele alan bir rapor hazırlayıp, raporda on yıl boyunca Venezuela'da demokratik kurumların "sistematik ve tutkulu bir şekilde güçsüzleştirildiği"nin yazılması üzerine patlak verdi.

Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Calixto Ortega, meseleyi devlet organlarının bir haftadır derinlemesine araştırdığını söyledi. Ortega, HRW'nin ilgili raporunun Venezuela'daki aşırı sağcı muhalefetle ortaklaşa yazıldığını iddia etti. Rapordaki argümanların gerçekten de Venezuela sağının argümanları olması, iddiayı doğruluyor.

Venezuela İletişim Bakanı Andrés İzarra, konuyla ilgili açıklamasında, örgütün 2003 yılında hükümetin çıkardığı "Radyo ve Televizyonda Toplumsal Sorumluluk Yasası"na karşı da şiddetli bir kampanya yürütmüş olduğunu hatırlattı. Bilindiği üzere Venezuela'da özel medya büyük oranda ülkenin süper zengin ve karşı-devrimci burjuvazisinin elinde, ve bu medya 2002'deki ABD darbesi sırasında darbeye tam olarak arka çıkmıştı. HRW'nin yeni raporunda, Venezuela, devlet televizyonundan propaganda yapmakla suçlanıyor.

Grup, 2002'deki birçok kişinin ölümüne neden olan ve ABD'nin sonradan parmağı olduğunu kabul ettiği darbe girişiminden sonra da insan haklarına dair hiçbir söz söylememiş, darbe girişimini kınamamıştı. Örgüt Guantánamo'daki hapishane ya da Irak işgalinde hakkında da herhangi bir insan hakkı ihlali görmüyor.