Honduras’ta işçiler genel grevde

Honduras’ta dün gerçekleşen darbenin ardından Pazartesi günü iş saatinin başlamasıyla birlikte, dün yapılan genel grev çağrısının etkili olduğu ortaya çıktı. Tüm gece sokaklarda olan halk, sabah saatlerinde işbaşı yapmadı.

soL (DIŞ HABERLER) Honduras'ta darbecilerin sözde hükümetinin başkanı Roberto Micheletti'nin "sokağa çıkma yasağı" kararına rağmen genel grev ilan eden işçiler, Manuel Zelaya için sokakları doldurdu.

Honduras'ta darbenin gerçekleştiği Pazar gününün ardından Pazartesi sabah işbaşı saatinin gelmesiyle birlikte, dün sendika liderlerinin yaptığı genel grev çağrısına işçilerin destek verdiği ortaya çıktı.

Micheletti'nin 48 saatlik sokağa çıkma yasağına rağmen Honduraslılar, tüm gece sokaklarda ve Başkanlık konutunun etrafındaki askeri kuşatmanın çevresinde nöbet tutmuşlardı. Yağan yağmura rağmen güneşin doğmasıyla giderek artan sayıdaki eylemci, kuşatmayı gerçekleştiren askerlerin yanına giderek onlarla diyalog kurmaya çalışıyor. Halkın, askerlere "ihanet etmeme" çağrısı yaptığı aktarılıyor. Askerlerse yağmur altında da olsa tanklarında savaşa hazır, namluları halka çevrilmiş şekilde bekliyorlar.

Hükümet sarayının 500 metre ilerisinde eylemciler tarafından büyük bir ateş yakıldı. Askerlerin kullandığı birçok cadde ve sokak da Demokratik Birlik Partisi üyeleri ve diğer gençler tarafından kurulan barikatlarla kesilmiş durumda. Halk "Mel'i [Manuel Zelaya] istiyoruz", "Darbeye hayır" sloganları atıyor.

Bolivya işçi sınıfından destek
Bolivya'daki sendikal konfederasyon Bolivya İşçi Merkezi Genel Sekreteri Pedro Montes, Manuel Zelaya'nın Honduras hükümetinin başına geri dönmesine destek vermek için ülkenin birçok kentinde eylemler düzenleyeceklerini açıkladı.

Panama'da da Alternatif Halkçı Parti ve Halkın Topyekün Mücadelesi Birliği ülkedeki Honduras elçiliği önünde bir eylem gerçekleştirerek, darbeye karşı çıktılar.

Honduras'ın solcu liderlerinden Demokratik Birlik Partisi miletvekili César Ham'ın öldürüldüğü iddiaları ise yalanlandı. Küba televizyonundaki Yuvarlak Masa programına bağlanan Honduras Toplumsal Hareketler koordinatörü Luther Castillo, Ham'ın güvenli bir yerde bulunduğunu duyurdu.