Honduras’ta darbeciler zor durumda

2009’daki Amerikancı darbenin ardından halk düşmanı bir yönetime terk edilen Honduras’ta öğretmen ve öğrencilerin eylemleri giderek halk ayaklanmasına dönüşüyor.

Honduras’ta üçüncü haftasını geride bırakan öğretmen grevi, üniversite öğrencilerinin de son hafta verdikleri destekle kitlesel bir ayaklanmaya dönüşüyor. 2009 yılında ilerici devlet başkanı Manuel Zelaya’yı deviren darbenin ardından yönetime gelen Amerikancı hükümet eylemlere yönelik müdahalesini sertleştirirken, grevci ve göstericiler giderek daha yüksek sesle Zelaya’nın geri dönmesini talep ediyor.

Öğretmenler yönetime karşı ayaktalar
Honduras’ta öğretmenleri kitlesel greve sürükleyen süreç, darbenin ardından iktidara gelen Porfirio Lobo yönetiminin kendilerine yönelik yasa tasarısı oldu.

Tasarı, Honduras’ta geleneksel olarak toplumsal muhalefetin bir parçası olan ve Zelaya’nın devrilmesinin ardından da en kitlesel grev ve eylemlere imza atan öğretmenleri kontrol altına almayı amaçlıyor. Tasarıyla birlikte, öğretmenlerin anayasada belirtilen asgari 200 günlük eğitim takvimini tamamlamaları, tamamlamayan öğretmenlerin ise işten atılmaları öngörülüyor. Tasarıyla birlikte valiler, veliler ve çeşitli sivil kuruluşların öğretmen performanslarını denetlemesi öngörülüyor.

Öte yandan 70 bin üyeli Öğretmen Örgütleri Federasyonu, Honduras’ta öğretmenler için yaşam koşullarının giderek daha da kötüleştiğini belirtiyor ve Zelaya’ın yapmak istediği reformun hayata geçirilmesini istiyor. Son tasarının yalnızca öğretmen eylemliliklerini denetlemeyi amaçladığını belirten Federasyon ayrıca, 6 bin üyesinin 6 aylık ödenmemiş maaşının da hükümet tarafından ödenmesi gerektiğini belirtiyor.

Öğrenciler ve Halk Cephesi’nden destek
Öğretmenlerin üçüncü haftasını dolduran grevine yönelik halk desteği ise artarak büyüyor.

Üniversite öğrencileri ülkenin çeşitli yerlerinde kampus işgalleri gerçekleştirip polisle çatışırken, Zelaya’nın tekrar ülkeye dönmesi için mücadele veren Halk Direnişi Ulusal Cephesi de pek çok kentte eylemliliklere başladı.

Polisin yoğun baskısına ve artan şiddetine maruz kalan öğrenciler ve Halk Direnişi Ulusal Cephesi, taleplerinin ilk sırasında Zelaya’nın geri dönmesi ve programında yer aldığı gibi Honduras Anayasası’nın tekrar yazılması gerektiğini savunuyor.

Hatırlanacağı üzere seçimlerle iktidara gelen ilerici Devlet Başkanı Manuel Zelaya, 28 Haziran 2009’da düzenlenen ABD destekli bir darbeyle devrilmiş, ordu tarafından Zelaya yanlısı gösteriler sert biçimde bastırılmıştı. Darbenin hemen ardından devlet başkanlığına geçici olarak Roberto Micheletti getirilmiş, Kasım 2009’da yapılan seçimlerde ise Amerikancı Porfirio Lobo iktidara gelen isim olmuştu.

(soL-Dış Haberler)