Hizbullah lideri Nasrallah: ‘İsrail saldırırsa İran ABD üslerini de vurur’

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bir Lübnan televizyonuna verdiği röportajda İsrail’in İran’a saldırması halinde İran’ın bölgedeki ABD üslerini de hedef alacağını söyledi.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah dün Lübnan’da yayın yapan El Mayadin televizyonuna konuştu. Röportajında İsrail’in İran’a ve Lübnan’a yönelik saldırı tehditlerine de değinen Nasrallah, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini vurması halinde, İran’ın buna yalnızca İsrail’i değil, bölgedeki ABD üslerini de vurarak cevap vereceğini belirtti.

Nasrallah, “[Olası saldırıya] Yanıt vermek yönünde karar alındı ve verilecek yanıt çok büyük olacak” diye konuştu. Hizbullah lideri sözlerine “Verilecek yanıt sadece İsrail adı verilen oluşum içerisinde olmayacak. Bütün bölgedeki ABD üsleri de İran’ın hedefi olacak” diye devam etti.
Kişisel olarak İsrail’in yakın bir gelecek içerisinde İran’a saldırmasını beklemediğini ifade eden Nasrallah, “İsrail İran’a saldırırsa, Amerika bunun bedelini öder” dedi.

Yediot Ahronoth’ta ABD İran’a haber gönderdi iddiası
Dün İsrail’in muhafazakar çizgide yayın yapan gazetelerinden Yediot Ahronoth gazetesinde yer alan bir haberde, ABD dışişlerinin iki Avrupa ülkesi üzerinden İran’a diplomatik bir mesaj ilettiği ileri sürüldü. Gazete iletilen mesajda, İsrail’in ABD’yi İran’a yönelik bir saldırının içine sürüklemesine izin verilmeyeceğini ve karşılığında olası bir saldırı halinde İran’ın ABD’nin bölgedeki stratejik hedeflerini vurmamasını talep ettiğini yazdı.

Vaşington ise Yediot Ahronoth’ta yer alan iddiayı yalandı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, basına verdiği demeçte “Bu tamamıyla yanlış. Bu haber doğru değil. Biz hipotezler hakkında konuşmayız” diyerek iddiayı sert bir dille yalanladı.

Netanyahu: “Kırmızı çizgiler belirlensin”
Dün konuyla ilgili konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ABD’den İran konusunda “kırmızı çizgilerini” belirlemesini istedi. İran yönetimini “acımasız bir rejim” olarak niteleyen Netanyahu, “Bu acımasız rejim nükleer programında dörtnala ilerliyor, çünkü uluslararası toplum tarafından çizilen açık bir kırmızı çizgi görmüyor. Uluslararası toplumdan gerekli kararlılığı görmüyorlar” dedi. İsrail Başbakanı sözlerine “Kararlılık ne kadar büyük olur, kırmızı çizgi ne kadar açık olursa İranlılarla çatışma olasılığı o kadar düşük olur. Çünkü bu durumda geri adım atmaları daha muhtemel hale gelir” diye devam etti.

ABD İran’la gerilimi tırmandırmaya hazırlanıyor
Dün New York Times’da yer alan bir habere göre ise Obama yönetimi, hem kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde İsrail’in İran’a saldırmasını engellemek hem de seçimlerde Yahudi lobisinin desteğini kaybetmemek amacıyla bir hazırlık sürdürüyor.

Habere göre Obama yönetimi İran’la savaş ihtimalini öteleyecek, ama İran üzerindeki baskıyı artıracak bir plan hazırladı. Plan, İran’ın petrol ihracatını azaltmayı hedefleyen ekonomik yaptırımlar konusunda daha katı kurallar belirlemenin yanı sıra Basra Körfezi’nde büyük bir deniz tatbikatı yapılması ve Katar’a yeni bir füze savunma sistemi yerleştirilmesi gibi askeri tehditlerin dozunun artırılmasını da içeriyor.

New York Times gazetesi ayrıca Obama’nın önümüzdeki günlerde, Netanyahu’nun talep ettiği gibi İran’a ilişkin “kırmızı çizgileri” içeren bir açıklama yapabileceğini duyurdu.

(soL-Dış Haberler)