Hizbi İslami: IŞİD'e katılabiliriz

Afganistan'da Taliban'la bağlantılı Hizbi İslami grubu, Irak ve Suriye'de birçok kent ve kasabayı ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne katılabileceğini açıkladı.

Hizbi İslami komutanı Merveys yaptığı açıklamada NATO güçlerinin bu yıl ülkeden ayrılmasından sonra da Afgan Hükümeti'ne karşı silahlı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Mirveys BBC muhabiri John Simpson'a IŞİD'in gerçek bir halifelik kurması halinde bu örgütle işbirliği yapabileceklerini söyledi.

'Onlar büyük mücahit'
Mirveys "IŞİD'i biliyoruz. Bazı IŞİD üyeleriyle bağlantımız var. Halifeliğin gereklerini yerine getirip getiremeyeceklerini görmek istiyoruz. Eğer, bunu başardıklarına kanaat getirirsek, liderlerimiz onlara bağlılıklarını bildirecek. Onlar büyük mücahit. Onlar için dua ediyoruz. Eğer faaliyet biçimlerinde bir sorun görmezsek onlara katılacağız" şeklinde konuştu.

Mirveys BBC'ye verdiği röportajda ayrıca şunları söyledi "Bizim mücadelemiz temel olarak Amerikalılarlaydı ve şükürler olsun onlar kaçmak zorunda kaldılar. Ama bir şeriat devleti kuruluncaya kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Bugünlerde gerilla tarzı saldırılar düzenliyoruz. Kabil Hükümeti şimdi çok zayıf. Tıpkı 1989'da Sovyetler'in çekilmesinden sonra Necibullah Hükümeti gibi."