Hırvatistan'da AB referandumundan 'evet' çıktı

Hırvatistan'da dün Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin olarak yapılan referandumda yüzde 66'lık oranla 'Evet' sonucu çıktı. Referanduma katılım oranı ise yüzde 44'te kaldı.

Hırvatistan'ın 2013 yılında Avrupa Birliği'ne katılmasına ilişkin referandumdan yüzde 66 ile 'Evet' çıktı. Katılım oranının yüzde 44 gibi oldukça düşük kaldığı referandumda 'Hayır' oyları yüzde 33'te kaldı. Referandumda halka "Hırvatistan Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği üyesi olmasını istiyor musunuz?" diye soruldu.

Hırvatistan yönetimi ve Avrupa Birliği geçtiğimiz yıl katılım anlaşması imzalamıştı.

1991 yılında Yugoslavya'dan ayrılarak kurulan Hırvatistan, 2005 yılından bu yana AB ile üyelik müzakerelerini yürütüyordu. Aynı zamanda NATO üyesi de olan ülkede ciddi ekonomik sorunları bulunurken, referandumda katılım oranının düşük kalması halkın AB'den ciddi bir beklenti içinde olmadığı yönünde yorumlandı.

Avrupa Birliği, referandumdan 'Hayır' çıkması durumunda, daha önce taahhüt edilen mali yardımın verilmeyeceğini açıklayarak halka şantaj uygulamıştı. Referandumun bir başka tuhaflığı ise, 'Hayır' çıkması durumunda 6 ay içerisinde tekrar referandum yapılmasının planlanmış olması. Yani AB'ye 'evet' diyene kadar Hırvatistan halkının önüne sandık konulacaktı.

(soL - Dış Haberler)