Hepsi Obama’da mavi boncuk buldu

Obama’nın Meclis'te yaptığı konuşma Obama güzellemeleri ile sayfalarını dolduran gazetelerin hepsini memnun etmiş görünüyor. Cumhuriyet'ten Zaman’a çoğu "büyük gazete” Obama’nın konuşmasında kendilerine uygun bir mesaj bularak manşete taşıdı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı Obama'nın Türkiye'de yaptığı konuşmalar, "verdiği mesajlar", Doğan medyasından AKP "yandaş"ı medyaya, Cumhuriyet Gazetesi'nden Yeni Şafak'a bütün "büyük gazete"ler tarafından çok beğenildi. Her gazete, Obama'nın önceki gün mecliste yaptığı konuşmadan kendisine göre bir bölümünü alarak dünkü manşetine taşıdı. Örneğin Cumhuriyet Gazetesi manşetinde Obama'nın laiklik vurgusu yaptığını muştularken Yeni Şafak Gazetesi'nin manşeti Müslümanlık vurgusu yaptığını müjdeliyordu.

Günlerdir ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti dolayısıyla yazılı ve görsel medya haberlerinin büyük bölümünü Obama ile ilgili "ayrıntılar"a ayırıyor. Dün de neredeyse bütün gazeteler ana manşetlerini Obama'nın önceki gün TBMM'de yaptığı konuşmaya ayırmıştı. Günlerdir sayfalarında sempatik bir Obama imajı çizmek için birbirleriyle yarışan gazeteler, Obama'nın mecliste yaptığı konuşmadan eğilimlerine uygun mesajları ön plana çıkartınca ortaya herkesin fili tuttuğu yerinden tarif ettiği hikayeye benzeyen bir tablo çıktı.

Laikliği mi vurguladı İslam'ı mı?
Yeni Şafak Gazetesi Obama'nın meclis konuşmasını "Ailemde Müslüman Var" başlığı ile manşetine taşıdı. Benzer şekilde Star Gazetesi de Obama'nın "İslamla asla savaşmam" sözlerini ön plana çıkarttı.

Diğer yandan, Cumhuriyet Gazetesi ise manşetinde Obama'nın konuşmasına "Atatürk'ün mirasını överek başlaması"na ve "laik demokrasi vurgusu" yapmasına dikkat çekti. Gazete başyazısında da Obama'nın Bush'tan farkını ılımlı İslam projesinden vazgeçmiş olması olarak niteleyerek "Başkan Obama'nın Türkiye'nin laik devlet düzenine karşı bir tasarımın dışında kalmasını bekliyoruz" temennisinde bulundu.

Taraf Gazetesi ise Obama'nın İslama ılımlı mesajlar vermesini ön plana çıkartarak "islamla savaşmayız" sözünü manşete taşırken, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili olumlu değerlendirmesini ve Türkiye'nin "demokratik" olduğu nitelemesini özel olarak vurgulamayı tercih etti. Radikal Gazetesi de manşetinde vurguyu "ABD-Türkiye ortaklığı"na yaptı.

Habertürk Gazetesi ise Obama güzellemesini "Kıvırmadı" manşeti ile vermeyi tercih etti. Gazetenin manşetine göre "Obama Türkiye'de açık konuştu, laik demokrasiye vurgu yaptı."