Havuç da sopa da başarısız oldu

Güney Kore tarafından Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne yönelik uygulanan gerilim ve teslim alma politikası başarısız oldu.

Güney Kore'nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) uyguladığı "Günışığı Politikası"nın başarısız olduğu 'resmen' teyit edildi. Programla ilgili rapor yayınlayan Birleşme Bakanlığı, 1998-2008 yılları arasında uygulanan on yıllık yardım ve teşvik politikasının başarısız olduğunu açıkladı. Raporda, 1998-2008 yılları arasında KDHC'deki yoksulların yaşamını değiştirme iddiasıyla yapılan yardımların Pyongyang'ın tavrında herhangi bir “olumlu değişim” yaratmadığı belirtildi.

Güney Kore, yapacağı yardımlar karşılığında KDHC'nin nükleer programından vazgeçmesini istemiş, ancak, KDHC nükleer faaliyetlerin ABD'nin saldırgan tavrına karşı halkını korumak için gerekli olduğunu savunarak programa devam etmişti. Raporda, "Kuzey Kore'nin tutumunda, bizim destek ve işbirliğimize karşılık gelen olumlu bir değişiklik yok" denildi. Nobel ödüllü programın çökmesinin bir diğer gerekçesi de, rapora göre, Mart ayında bir Güney Kore savaş gemisinin batırılması ve 46 denizcinin bu olayda yaşamını yitirmesiydi.

Kore yarımadasında tansiyonu, Güney Kore’nin 26 Mart günü batan ve 46 askerin öldüğü Cheonana adlı savaş gemisinin KDHC tarafından batırıldığını iddia etmesi yükseltmiş, KDHC'nin, geminin batmasıyla ilgili suçlamaların provokasyon olduğunu belirterek her türlü tehdide gereken yanıtı vereceğini açıklamasına rağmen ABD'nin KDHC’ye yönelik tehditleri tansiyonu daha da yükseltmişti. Geminin batırılmasında ABD'nin parmağı olduğu ileri sürülmüş, Küba lideri Fidel Castro, olayın ABD'nin bölgede gerilimi tırmandırmak için yaptığı bir provokasyon olduğunu belirtmişti. Mart ayındaki olayın ardından ABD ve Güney Kore bölgede büyük bir askeri tatbikat başlatmıştı. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, geçtiğimiz hafta, bölgedeki gerilimi yükselten ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatının, "uluslararası normlara aykırı ve kabul edilemez hareket tarzı" nedeniyle KDHC'ye caydırıcı bir mesaj verilmesi anlamına geldiğini söylemişti.
(soL - Dış Haberler)