Hamas'tan yeni kabineye kınama

Hamas daha önce yapılan birlik anlaşmasına uymayan El Fetih yönetimine tepkili. Hamas ve El Fetih'in bir araya gelerek bir birlik hükümeti oluşturma çabaları beş yıldan beri devam eden bir çabanın sonucuydu. İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsakların 77 günlük açlık grevi ise kazanımlarla sona erdi.

Filistin Özerk Yönetimi'nde yeni hükümetin yapılanması Hamas'ı kızdırdı. Başbakan Mahmud Abbas yeni hükümetin bileşenlerini geçtiğimiz gün basın toplantısı ile açıklamış ve gazeteciler için “bir sürpriz” olacağını söylemişti. 25 üyeli kabinede dokuz yeni bakan bulunuyor. Bu yeni bileşim, Abbas'ın liderliğini yaptığı El Fetih hareketine bağlı olan bakan sayısını arttırırken Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi gibi örgütlerin de temsiliyetini arttırdı.

Hamas bu hareketi şiddetli bir biçimde eleştirirken, Hamas parti sözcüsü Fevzi Barhum Facebook sayfasında Filistin Yasama Konseyi'nden onay almadığı için yeni düzenlemeyi kınadı. Barhum, "yamama politikası" olarak adlandırdığı bu manevranın, Filistin vatandaşlarına hiçbir yarar getirmeyeceğini söyledi. Hamas sözcüsü, hükümetin Filistin halkının hükümeti olmadığını ve Filistin Yasama Konseyi'nden onay almadığını belirterek, gelişmeyi “büyük hata” olarak nitelendirdi.

Hamas ve El Fetih
Amacı iki hareket arasındaki uzlaşmayı kolaylaştırmak olan bir birlik hükümeti kurulması uzun zamandır gündemde bulunuyordu. İslamcı örgüt Hamas'ın Gazze Şeridi üzerinde hakimiyeti varken, El Fetih Batı Şeria'yı kontrol ediyor.

Uzun zamandır beklenen bir birlik hükümeti yerine kabinenin yeniden düzenlenmesi El Fetih ve Hamas arasında bu senenin başında Katar'da varılan anlaşma ile açıkça çelişiyor. Anlaşmaya göre Mahmud Abbas hem Cumhurbaşkanı hem de başbakan olacaktı, ancak yeniden düzenleme ile Başbakan Selim Fayed koltuğunda kalmaya devam ediyor.

Filistinli tutsakların açlık grevi sona erdi
Nisan başında İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli tutsaklar İsrail'in baskısı ve hak ihlallerini protesto etmek amacıyla açlık grevine başlamıştı. Açlık grevine destek açıklaması yapan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Cezaevi Kolu Başkanlığı, "tutsakların baharı Filistin Baharı’na dönüşene dek yürümeye devam edeceğiz" diyordu.

77 gün süren açlık grevi İsrail'in koşulları iyileştireceğini açıklaması üzerine sona erdi. Ancak grevdeki kimi tutsakların ölüm kalım sınırına geldiği belirtiliyor. Pazartesi günü Aşkelon'da bulunan İsrail hapishanesinde, iç güvenlik örgütü Şin Bet ile Filistinli tutsakların temsilcisi Mısır gözetiminde bir anlaşma imzaladı. Bazı Filistinli örgütler de anlaşmada gözlemci olarak bulundu. Anlaşmaya göre, Gazze ve Batı Şeria'daki tutuklulara ailelerini görebilme izni verilecek. Bu izin 2006 yılında kaldırılmıştı. Ayrıca, tutsaklar izole edilemeyecek, aileleri ile telefon görüşmesi yapabilecek.

İsrail yönetimi, İsrail'de bulunan Filistinli toplam 4 bin 500 tutsaktan 1600 kadarının açlık grevine katıldığını söylerken, Filistin bu sayının 2 bin 500'e yaklaştığını belirtti.

(soL-Dış Haberler)