Hamas Sünni eksenine yaklaşıyor

Ortadoğu’da “Arap Baharı” sürecinde işbirlikçi İslamcı iktidarlar kurulurken, Hamas da safını Sünni ekseninden yana belirlemiş gözüküyor. Zaman’a konuşan Hamas hükümeti Başbakanı Haniye, İran’ın Suriye politikasına karşı olduklarını yinelerken, Mısır’ın Gazze’ye verdiği desteğin emperyalistleri şaşırttığını söyledi.

Gazze’deki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, Zaman gazetesine Suriye meselesi ve İsrail’in son Gazze saldırıları hakkında açıklamalarda bulundu.

2007’de yapılan seçimlerden bu yana iktidarda olan Hamas Başbakanı, İran’la aralarında bölgesel meselelere yaklaşım konusunda önemli farklar olduğunu kaydetti. Haniye “Filistin halkının haklarını destekleyen bir ülke ve bize silah yardımında bulunuyor” dese de “Ancak özellikle Suriye konusunda anlaşmazlıklarımız var. Çünkü biz, Suriye’deki savaşta zulmün karşısındayız. Halkın yanındayız. İran’ın Suriye konusundaki politikası bellidir. Biz Hamas olarak bu politikaya karşı olduğumuzu söyledik” diyerek sözlerine devam etti.

Haniye, İsrail’in Gazze’ye dönük saldırılarıyla ilgili olarak da “Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerin Gazze'ye olan desteğini ölçmek istediler. İsrail'in yaptığı zulme özellikle Mısır'ın ve Mursi hükümetinin nasıl cevap vereceğini ölçmek istediler. Ayna tersini gösterdi. Onlar bu kadar destek beklemiyorlardı. İstediklerini bulamadılar” diye konuştu.

Hamas’ın bir süredir, emperyalizmle uyuşmazlık içinde olan İran, Suriye ve Lübnan merkezli Hizbullah’ın başını çektiği Şii ekseninden uzaklaşarak Sünni eksenine yaklaştığı görülüyor. Suriye’de rejimin yıkılmasının ardından sıranın İran’a geleceği açıkça konuşulurken, Hamas’tan bu yönde gelen açıklamalar örgütün safını Sünni ekseninden yana belirlediğini gösteriyor.

Özellikle, bu sürçte Hamas Türkiye, Mısır ve Katar gibi Sünni İslamcı iktidarların yer aldığı ülkelerle daha yakın ilişkiler geliştirdi.

Örgüt, “Arap Baharıyla” Mübarek’in devrilmesinin ardından yapılan seçimlerde Müslüman Kardeşlerin Parlamentoyu domine etmesinin ardından geçtiğimiz ocak ayında kendisini İhvan’ın (Müslüman Kardeşler) resmi kolu olarak açıklamıştı. Hamas yine bu süreçte, emperyalist saldırıların hedefinde olan Suriye’deki genel merkez ofisini, topraklarında büyük bir ABD üssü barındıran ve bölgedeki Sünni İslamcı grupları finanse etmesiyle bilinen Katar’a taşımıştı. Eylül ayı sonlarında AKP’nin 4. Olağan Kongresi’ne katılan Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal Başbakan Erdoğan için, “Sen sadece bir Türk lider değilsin. Artık İslam aleminde de bir lidersin” demiş, “Ne mutlu Arap Baharı. Arap Baharı Arap malıdır” diye konuşmuştu.

(soL- Haber Merkezi)