Halkın Mücahitleri ve Cundullah MI6 nezaretinde Londra’da toplandı

İran’a karşı operasyonlar düzenleyen silahlı Halkın Mücahitleri ve Cundullah örgütlerinin, İngiliz dış istihbarat teşkilatı MI6 tarafından Londra’da düzenlediği toplantıda bir araya geldiği iddia edildi.

İran yönetimine karşı savaşan Halkın Mücahitleri ve Cundallah örgütlerinin “İran'ın çıkarlarına karşı” ortak eylemler düzenlemek için, İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6 nezaretinde Londra’da bir araya geldiği iddia edildi.

Fars Haber Ajansı’nın Didehbancenter internet sitesine dayandırdığı habere göre, bu toplantıda örgüt temsilcilerinin daha önce CIA gözetiminde imzaladıkları bir anlaşmayı gözden geçirdikleri ifade edildi. Habere göre anlaşmada, Halkın Mücahitleri Örgütü’nün (MKO), Cundallah üyelerini istihbarat toplama, suikast operasyonları, bomba tasarımı ve üretimi gibi konularda eğitmekle yükümlü kıldığı ifade edildi.

İran’ın nükleer programında çalışan bilim insanlarına düzenlenen suikastların arkasındaki isim olduğu öne sürülen Halkın Mücahitleri Örgütü’nün İran rejimine karşı operasyonlar düzenlemesi için ABD tarafından eğitildiği ortaya çıkmıştı. Liderleri Fransa'da yaşayan örgütün İran’a yönelik son dönemdeki en önemli saldırıları ise 11 Ocak 2012’de Tahran’da İran’ın nükleer programlarında çalışan bilim insanlarına yönelik düzenlenen bombalı saldırılardı. Pek çok Batılı ülkenin "terör örgütleri" listesinde yer alan MKO, bir süre önce Avrupa Birliği'nin "terör örgütleri" sınıflandırmasından çıkartıldı. Suriye'de Batı ve işbirlikçileri tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu'nun sözcülerinde Bessam el Dad, ekim ayında MKO'yla işbirliği yapmak istediklerini söylemişti.

Öte yandan Cundallah örgütünün de İran'da gerçekleştirilen çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlendiği belirtilirken, grubun gerçekleştirdiği eylemler arasında toplu katliam, silahlı soygun, adam kaçırma, sabotaj ve bombalama gibi eylemler olduğu ifade ediliyor. Pakistan merkezli örgütün, düzenlediği saldırılarda hükümet yetkilileri ve askeri yetkililerin yanı sıra sivilleri de hedef aldığı belirtiliyor.

(soL- Dış Haberler)