Haaretz'ten çarpıcı Türkiye analizi

Haaretz gazetesi Türkiye’nin İran’ı tehdit oluşturan ülkeler listesinden çıkarabileceğini belirterek “İran, Erdoğan’ın yurt içindeki hedefleri konusunda yardımcı olabilir ancak Türkiye’yi, ABD ile karşı karşıya gelişe doğru giden tehlikeli yola sokuyor” dedi.

Kırmızı Kitap’taki ifadelerin değişmesinden bu yana gündemde olan Türkiye’nin İran’ı tehdit oluşturan ülkeler listesinden çıkaracağı yönündeki haberler, İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz tarafından değerlendirildi. Haaretz gazetesi, “İran, Erdoğan’ın yurt içindeki hedefleri konusunda yardımcı olabilir ancak, Türkiye’yi ABD ile yüzleştirmeye doğru giden tehlikeli yola sokuyor” dedi.

İstanbul’daki Milli Güvenlik Konseyi toplantısının, Türkiye ve İran arasında ılımlı rüzgarlar estiğini ortaya koyduğunu belirten Haaretz, Türkiye’nin Soğuk Savaş’tan bu yana ilk defa tehdit oluşturan ülkeler listesinden İran, Irak, Rusya ve Yunanistan’ı çıkarmayı düşündüğünü belirtti.

“Bu listeden bazı ülkeleri çıkartarak Türkiye’nin yeni bir dış politika tasarladığına işaret ediyor” diyen gazete, bunu Türkiye’nin Kürtlerle olan sorunlarını çözme politikasının bir işareti olduğunu savundu.

Haberde dikkat çeken bir ifade de Başbakan Erdoğan ile ilgili olarak “Geleneksel dış tehditlerini ortadan kaldırarak, dış politikasını, yurt içinde değişikliklerini teşvik etmek için değiştiriyor” yorumu oldu.

Haaretz, füze kalkanı projesi ile ilgili olarak ise “Türkiye, tek amacı İran’a karşı savunmak olan bir savunma sisteminin konuşlandırılmasının Türkiye ile İran ve müttefiki Suriye ile ilişkilere zarar vermesinden korkuyor. Öyle görülüyor ki sonunda Washington ve Ankara, füze savunma sisteminin koşullarına ilişkin bir mutabakata ulaşacaklar. Ancak Türkiye, güvenilir sayılamayacağını bir kez daha kanıtlamaya başardı” ifadelerini kullandı.

“Erdoğan ordunun etkisini azaltmak istiyor”
Haaretz, ordunun profesyonelleşmesi sürecinde zorunlu askerliğin kaldırılmasının da Türkiye vatandaşları için kimlik sembollerinden birinin değiştireceğini belirtti. Ordunun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisinin en temel ögeleri arasında yer aldığını belirten Haaretz, bir anlamda Türk askerinin, Atatürkçülüğün bir savunusu olduğunu dile getirdi.

Orduda gerçekleştirilmesi planlanan dönüşümün, Türkiye’nin yıllık 19 milyon doları bulan güvenlik harcamalarını azaltmayı da hedeflediğini ancak asıl sebebin ordunun ve dolayısıyla Atatürk ideolojisinin toplumdaki etkisini kırmak olduğunu ima etti. Gazete, net bir ifadeyle, Başbakan Erdoğan’ın, ordunun ülkedeki etkisini azaltmak niyetinde olduğunu yazdı.

(soL - Dış Haberler)