Güney Osetya'da genel seferberlik

Gürcistan ordusunun saldırısının ardından ilan edilen seferberlik, Kafkasya'da son yılların en gergin durumu olarak nitelendiriliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Gürcistan'a bağlı Güney Osetya yönetimi, Gürcistan ordusunun bölgeye yaptığı havan topu saldırısı üzerine dün "genel seferberlik" ilan etti.

Gürcistan'ın önceki gece Güney Osetya'nın Sihinvali kenti ve civar köylerine yaptığı saldırıda üç kişinin öldüğü belirtiliyor.

Seferberlik ilanını kamuoyuna bildiren Osetyalı yetkili Irina Gagloyeva, "Saldırılar devam ederse ağır silahlarla karşılık vereceğiz" diye konuştu.

Gürcistan ordusundan General Mamuka Kuraşvili ise, havan topu saldırısının Osetya birliklerinin bir Gürcü kontrol noktasına taciz atışı yapması üzerine başlatıldığını iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada da "Tiflis, bu hareketle Güney Osetya'ya karşı açık bir düşmanlık içerisindedir" ifadesi yer aldı.

Güney Osetya, 1992 yılında Gürcistan hükümet güçlerini sınır dışı ederek bağımsızlık ilan etmiş, ancak uluslararası alanda tanınmamıştı. Gerginlik devam ettiği takdirde, halen özerk durumda bulunan Osetya'da konuşlanan Rus barış güçlerinin sayısının artırılabileceği ifade ediliyor.

Gürcistan'ın Batı'ya yakınlaşma çabaları sonucunda merkezi yönetimle araları daha da açılan Rusya yanlısı Güney Osetya ve Abhazya özerk yönetimlerinin, Tiflis'in NATO'ya girme isteğine kesinlikle karşı oldukları belirtiliyor.