Güney Afrika’da 34 işçinin ölümünün ardından direniş sürüyor!

Güney Afrika’da grevdeki 34 maden işçisinin polis tarafından vahşice katledilmesinin ardından büyük bir kararlılıkla süren greve yönelik baskılar sürüyor. Binlerce işçiye iş başına dönmeleri için tanınan süre bugün sona ererken, işçiler “asla” diyor.

Dünyanın en zengin altın ve platin madenlerine sahip olan Güney Afrika’daki Lonmin adlı maden şirketinde çalışan 3 bin işçinin ücret artışı talebiyle çıktığı grev, 34 işçinin katledilmesine karşın büyük bir kararlılıkla sürüyor.

Grev yasadışı açıklaması
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde polisin maden işçilerini taramasın ardından 34 madencinin yaşamını yitirdiği grev sürerken, maden şirketi tarafından işçilerin iş başı yapmaları için verilen süre bugün sona erdi.

Lonmin şirketinden yapılan açıklamada maaşların artması talebiyle yapılan, 3 bin kişinin katıldığı grevin yasadışı olduğu belirtirken, bugün işbaşı yapmayan işçilerin işten çıkarılacağını duyurdu.

Şirket ayrıca sabah vardiyasına işçilerin yüzde 17 ile 25'inin işe geri döndüğünü ileri sürdü.

Direnişteki işçiler “asla” diyor
BBC’nin haberine göre, bazı madenciler bu tavrı "ölen meslektaşlarına hakaret" olarak değerlendirirken, AFP ajansına konuşan madenci Zachariah Mbevu, "Dönmemizi beklemek bize hakaret etmek demek. Pekçok arkadaşımız, meslektaşımız ölmüşken bizden işe devam etmemiz isteniyor. Asla" dedi.

Mbevu yas süresince çalışmayacaklarını, sonra da ancak istekleri karşılanınca işbaşı yapacaklarını söyledi.

Hem öldürdü hem yas ilan etti
Bu arada 34 işçinin katledilmesi sürecinde talimatı yokmuşçasına Güney Afrika hükümeti tarafından “ulusal yas” ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ülkenin "şok ve acı" içinde olduğunu belirterek "Bu hafta hepimiz insan hayatının kutsallığı ve yaşama hakkı üzerine düşünmeliyiz" dedi.

BBC’ye göre polis haklı

34 işçinin vahşice katledildiği olayı haberleştiren BBC haberinde hiçbir kanıta dayanmayan kimi iddialara yer vererek, işçi katliamını meşru göstermeye çalıştı.

BBC, ellerinde sopa ve palalar olan bir grup göstericinin polislerin üzerine yürümesi sonrasında ateş açıldığını iddia etti ancak bir kanıt sunmadı.

Olaylar nasıl gelişti?
Olaylar iki hafta önce Lonmin Marikana platin madeninde örgütlü Maden ve Yapı İşçileri Birliği (AMCU) ve Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) arasında çıkan çatışma ile başladı. AMCU’ya üye işçiler çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesini istiyordu. Greve engellemek isteyen NUM üyesi işçiler polisle birlikte AMCU üyesi işçilere saldırdı. Çıkan çatışma da 2'si polis 10 kişi hayatını kaybetti.

Olaylardan sonra greve devam eden işçilere 17 Ağustos tarihinde polis yine ateş açtı.

Madenin yanındaki bir tepenin üzerinde toplanan işçilere ağır silahlarla dakikalarca ateş eden polisler toplam 34 işçiyi katletti. 100'e yakın işçinin yaralandığı olayın ardından 250 işçi de tutuklandı.

(soL - Haber Merkezi)