Gizli suikast timi haberi yalanlanmadı

Bush ve Cheney döneminde kurulan ve CIA'in bile bilmediği belirtilen gizli suikast timine dair iddia, ABD tarafından henüz yalanlanmadı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'nin dünyanın pek çok bölgesinde aşikar olanları dışında kamuoyundan gizli işler çevirdiği bilinen bir ayrıntıdır. Ancak bugünlerde dünya gündemine düşen bir haberle ABD'nin bu gizli işleri bazen CIA'dan da gizlediği ortaya çıktı.

ABD'nin Bush döneminde Başkan Yardımcısı olan Dick Cheney'in CIA'nın Başkanı Leon Panetta'dan habersiz kurmuş olduğu gizli bir suikast timi Demokrat Partili 7 senatorün Panetta’ya yazdıkları mektupla ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı’nın denetimi dışında tamamen bağımsız hareket eden timin suikast ekibinin belirli ülkelerde belirli isimlere suikast düzenlediği iddia edilirken timin sadece Cheney’a rapor verdiği de belirtildi. Suikast ekibinin halen aktif olup olmadığı bilinmezken, ABD basını CIA’in konuyla ilgili açıklama yapmasını bekliyor.

Sır olarak saklanan timden CIA’nın gerçekten haberdar olup olmadığına dair kurumdan bir açıklama yapılmazken timin 2009 yılının Mart ayında Minnesota Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir oturumda oluşturulduğu bildiriliyor. ABD’deki istihbarat çevrelerine yakınlığıyla tanınan gazeteci Seymour Hersh’in aktardığı kadarıyla Kongre’nin de bu oluşumdan haberi yoktu ve tim sadece Cheney’a rapor veriyordu. Hersh ayrıca Times gazetesinin bir haberine dayanarak üç yıldızlı amiral William H. McRaven’in çok fazla birbirine benzeyen ölümler nedeniyle timin görevine son verildiğini belirtiyor.

Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinde de aynı timin parmağı olduğu da iddialar arasında.