Gazze’de ölü sayısı bini geçti, BMGK’dan koşulsuz ateşkes çağrısı

İsrail’in Gazze’ye yönelik haftalardır devam eden saldırılarında ölü sayısı bini geçti. Birkaç kez ilan edilen ateşkese rağmen saldırıların sürmesi üzerine BMGK derhal ve koşulsuz ateşkes çağrısı yaptı.

(soL - Dış Haberler) İsrail’in 7 Temmuz’dan bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölü sayısı bini geçerken, gece yarısından sonra acil gündemle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze’de “derhal koşulsuz ateşkes” çağrısı yaptı.

BMGK, taraflarda Ramazan Bayramı süresince ateşkese uymalarını istedi. Hafta sonunda hem İsrail hem de Hamas birkaç kez ateşkes ilan etse de taraflar birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlayarak saldırılarına devam etmişti.

BMGK’nın oy birliğiyle yaptığı çağrıya hem Filistin hem de İsrail’den eleştiri geldi.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur kapsamlı bir anlaşma için Gazzelilerin yaşam şartlarında önemli bir iyileşme gerektiğini söyleyerek İsrail ablukasının kalkması gerektiğini vurguladı.

İsrail'in Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise, uluslararası çevrelerden gelen her ateşkes çağrısına uyduklarını ancak Hamas'In her seferinde ateşkesi ihlâl ettiğini söyleyip "Eğer İsrail'de şiddet olmazsa Gazze'de de şiddet olmayacak" dedi.

Öte yandan İsrail ordusunun gece boyunca düzenlediği saldırılarda dört Filistinli daha hayatını kaybetti. Son yaşanan ölümlerle birlikte, dördüncü haftasına giren saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı bin 35’e yükseldi. İsrail’in karadan ve havadan yürüttüğü saldırılarda yaralananların sayısı ise 6 bini geçti. İsrail tarafında ise şu ana kadar 43 asker ve 3 sivil hayatını kaybetti.