Gazze borçla yiyecek alıyor

Gazze'de yiyecek bulma derdi, işgalden beri ciddi bir sorun. Gazzeliler karınlarını doyurabilmek için eşyalarını satıyor, arkadaşlarından, ailelerinden borç alıyor ya da veresiye yiyecek satın alıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Filistinlilerin yaşam standartları, doğal kaynaklar üzerindeki sınırlı kontrol, yerel ve uluslar arası pazarlara ve Filistinli işçilerin İsrail topraklarındaki eski işlerine ulaşımı gibi iç ve dış kısıtlamalardan dolayı gün geçtikçe kötüleşiyor. Aynı sebeplerden dolayı bölge ekonomisinde de gerileme yaşanıyor. Savaşın ortasındaki Gazze'de ise durum bölge genelinden çok daha kötü. Gazze Şeridi'nde 1.5 milyon insan İsrail'in 2007 Haziran'ından beri uyguladığı yaptırımlar nedeniyle gıda güvencesinden yoksun yaşıyor. İsrail bölgenin tüm ihracatını geçici olarak durdurmuş durumda. İthalatta ise geçişine izin verilen malların çeşitlerinde çok sıkı kısıtlamalar söz konusu.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) ilgili raporunda, bölgede çoğunluğu temel ihtiyaç olan şeker, pirinç, soğan, domates, salatalık, biber, tavuk, et, balık gibi gıda maddelerinin, İsrail'in Kurşun Dökme Operasyonu'yla Gazze'yi işgalinden öncekine göre çok pahalı olduğunu belirtti. Biber fiyatı iki katına çıkarken soğan fiyatı %33 arttı. Tavuk ise bölgedeki tavuk çiftliklerinin tahribi sonucu savaş öncesine göre %43 pahalandı.

BM Kalkınma Programı (UNDP), şu an Gazzelileri'n büyük bir çoğunluğunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını bildirdi. Programın yoksulluk sınırı olarak belirttiği rakam 6 kişilik bir aile için aylık 500 dolar. Gazze'de yoksulluk sınırının altında yaşayan ailelerin yarısından çoğu, çok daha büyük sıkıntı içerisinde. Bu aileler aylık 250 dolar, yaklaşık günlük 1.35 dolar ile geçimlerini sağlıyorlar. Dünya Gıda Programı (WFP) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan bir raporda şu ifadeler yer alıyor: "Gazzeliler besleyici, yerel olarak üretilen ve almaya paralarının yeteceği yiyeceklerde çok ciddi bir kıtlık çekiyor. İnsanlar özellikle kırmızı et, pirinç, meyve, süt ve süt ürünleri gibi yiyecekleri yemeyerek aldıkları günlük kalori miktarını azalttılar."