G8’in Libya planı fiyaskoyla sonuçlandı

2013 G8 zirvesinde karara bağlanan Libyalı askerlerin eğitilmesi planı fiyaskoyla sonuçlandı. Eğitimin gerçekleşmemesinde Libya’daki politik, ideolojik ayrımlar ve iktidar kavgasının eğitim alacak askerlere yansıması, askerlerin işledikleri suçlar gibi etmenler gerekçe gösteriliyor.

(soL - Dış Haberler) İngiltere Başbakanı Cameron’ın Libya ordusunu eğitme planı fiyaskoyla sonuçlandı. 2013’teki G8 zirvesinde gündeme gelen Libyalı askerleri eğitme planı, askerlerin cinsel istismar da dahil olmak üzere bir dizi suça imza atmaları, aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkan çatışmalar, hükümetin eğitim verecek ülkelere ödeme yapmaması ve askerlerin Libya’ya döndüklerinde ordu yerine İslamcı militanlara katılmaları gibi gerekçelerle işlerliğini yitirmiş durumda.

İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı 2013 yılı G8 zirvesinde, 2011’den bu yana bir türlü siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya’da düzenli bir ordunun oluşturulabilmesi için Libyalı askerlerin eğitilmeleri planlanmış, bu doğrultuda İngiltere, ABD, İtalya ve Türkiye’nin 15,000 Libyalıya askeri eğitim vermeleri kararlaştırılmıştı. Ancak, plan tıkanma noktasına geldi.

Libya hükümeti eğitim için ödeme yapmıyor
Tıkanmanın nedenlerinin başında Libya hükümetinin eğitim verecek ülkelere ödemesi öngörülen meblağı ödeyecek durumda olmaması geliyor. Bu konuda İngiltere ve ABD’yle yaşanan anlaşmazlık dikkat çekiyor.

The Guardian’ın haberine göre Libya hükümetinin İngiltere’ye eğitimler için ödediği 2.5 milyon pound’un gerisi gelmedi. Libya eski Başbakanı Ali Zidan, ödemenin devam etmemesiyle ilgili olarak İslamcıların çoğunlukta olduğu Kongre’yi suçladı. İngiltere’nin 2,000 asker eğitmesi gerekiyordu.

Benzer bir durum ABD’le de yaşandı. ABD’nin Libyalı askerleri eğitme programı ilk olarak Trablus yakınlarında bir kampta başladı, ancak kabilelerden birine bağlı milislerin kampa saldırması üzerine eğitime Bulgaristan’da devam edilmesine karar verildi. İngiltere örneğinde olduğu gibi ABD’ye eğitim için anlaşılan ödeme yapılmayınca eğitim planı fiyaskoyla sonuçlanmış oldu.

Askerler eğitimden dönünce ordu yerine İslamcılara katılıyor
İngiltere’de bir süre sonra ödeme yapılmadığı halde başlayan eğitimler bu kez Libyalı grupların arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle sekteye uğradı.

İngiltere’de bulunan Bessingbourn’da Şubat ayında başlanması planlanan eğitimler, Trablus’ta eğitime götürülmek üzere seçilmiş bulunan isyancı grupların birbirlerine girmesi nedeniyle Mayıs’a ertelenmek durumunda kaldı.

Libya’daki iktidar kavgasında zaman zaman farklı grupların inisiyatifi ele almasından etkilenen eğitimdeki askerlerle ilgili sorunlara geçtiğimiz hafta finansal sorunlar yeniden eklenmiş oldu.

İngiltere’nin Libya Büyükelçisi Powell, hükümeti eğitim için ödeme yapmaya ikna edemedi. Bunun üzerine İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Libyalı askerlerin eğitilmesinin ileri bir tarihe dek askıya alındığını duyurdu.

Türkiye, Libyalı polislerin eğitimini üstlenirken, İtalya’nın da asker eğitmek üzere görev aldığı biliniyor.

ABD’li yetkililerin bildirdiğine göre, İtalya’da eğitimi tamamlanan askerlerin büyük kısmı Libya’ya döndüklerinde ordu yerine İslamcılara katılmayı tercih ediyor.