Fransız Devrimi törenlerinde 'Afrikalı birlikler' tartışma yarattı

Fransız Devrimi'nin tarihi dönemeci olan Bastille hücumunun 224. yılı Paris'te görkemli bir törenle kutlandı. Törenlere Fransa'nın Mali müdahalesine destek olan Afrika ülkelerinin birliklerinin de katılması tartışma yarattı.

Fransız Devrimi'nin tarihi dönemeci olan Bastille hücumunun 224. yılı Paris'te görkemli bir törenle kutlandı.

Devrimi sembolize eden 14 Temmuz 1789 tarihli Bastille hücumu ve 1790 tarihli Federasyon bayramına referansla 1880 tarihinde ulusal bayram olarak ilan edilen gün adına her sene düzenlenen resmi etkinlikler, bu yıl Sosyalist Parti iktidarında normalden daha görkemli bir törene dönüştü. En çok tartışılan konu, Fransa’nın Mali müdahalesinde ona destek olan Afrika ülkelerinden birliklerin de resmi törenlere katılmasıydı. Bu yaklaşım birçok çevre tarafından "yeni sömürgecilik" jesti olarak değerlendirildi. Fransa’nin Afrika kıtası üzerindeki gücünü artırmasını çağrıştıran bu yaklaşım polemik konusu oldu.

Devrimler tarihinin dönüm noktası
Öte yandan Fransız Devrimi bu tarihte her ne kadar Fransız devletinin resmi törenlerine indirgense de, insalık için çok daha fazlasını ifade ediyor. Fransız devrimi 224. yılında, Fransa'nın emperyalist sistemin merkez ülkelerinden biri olduğu süreçte, hâlâ devrimden korkanların lanetlediği bir gün.

Robespierre, Babeuf gibi devrimci karakterleriyle ve Fransa'da yüzyıllardır süren sınıf mücadelelerini ve sol sağ ayrışmasını şekillendirmesiyle de, devrimler tarihinin çok önemli bir parçası. Fransız Devriminin ezilenler için, baldırı çıplaklar için taşıdığı anlam bugün de önemli.

1789 Fransız Devrimi, insanlığa en devrimci ulusal marşlardan birini armağan etti: