Fransa’da seçimleri “sağduyu” kazandı

Fransa'da dün yapılan parlamento seçimlerinin ikinci turunda meclisteki en büyük çoğunluğu Sosyalist Parti kazandı. Katılımın düşük olduğu seçimlerde Sarkozy'nin partisi UMP ise ikinci oldu.

Fransa’da geçtiğimiz ay gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, parlamento seçimlerinin ikinci turu da dün tamamlandı. Seçimlere katılım yüzde 55,7 gibi çok düşük bir oranda gerçekleşirken, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti (PS) en çok oyu olarak, 577 sandalyeli parlamentoda yaklaşık 250 sandalye kazandı. Bir önceki seçimlerin ve Nicolas Sarkozy’nin partisi UMP ise yaklaşık 170 sandalyekazanmış görünüyor.

Merkez kazandı
Dün gece itibariyle kesin olmayan sonuçlara göre PS oyların yüzde 40’ını alırken, UMP yüzde 37 civarı oy aldı. Diğer merkez sol ve sağ partilerle birlikte merkez sol ve sağ toplamda oyların ve milletvekilliklerinin neredeyse yüzde 90’ını almış bulunuyor. Seçimlerde asıl yenilgiyi ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük bir başarı yakalamış olan Milliyetçi Cephe (FN) ve Fransız Komünist Partisi’nin (FKP) de içerisinde yer aldığı Sol Cephe (FG) aldı. FN şimdilik meclise sadece iki milletvekili sokarken FG yaklaşık 13 milletvekilliği kazanmış görünüyor. Oysa yalnızca FKP’nin önceki parlamentoda 13 üyesi bulunuyordu. Böylelikle, Fransa’da yükselen sağ ve yükselen sol tartışmalarına da son nokta konulmuş oldu.

Cumhurbaşkanı adayları seçilemedi
Sol Cephe’nin yüzde 11 oy almış olan cumhurbaşkanlığı adayı Jean Luc Mélenchon seçimlerin birinci turunda elenmişti. Milliyetçi Cephe’nin ikinci tura kalmayı başaran cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen ise ikinci turda PS adayı Philippe Kemel karşısında 0,22 puan farkla elendi.
İki tur olarak gerçekleşen parlamento seçimlerinde, Mélenchon ve Le Pen’in yanı sıra Fransız siyasetinin tanınmış isimlerinin de elendiği görüldü. PS’nin önde gelen isimlerinden ve bir önceki cumhurbaşkanı adayı Ségolène Royal elenirken, UMP’nin, Nadine Morano ve Claude Guéant gibi, geçtiğimiz dönem bakanlık yapmış isimlerinin de parlamentoya giremediği görüldü. Fransa’da merkez sağın önemli isimlerinde ve yine geçtiğimiz seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan François Bayrou da seçilemeyenler arasında.

FKP: “Demokrasi için iyi oldu”
İkinci tur seçimlerin ardından açıklama yapan FKP Genel Sekreteri Pierre Laurent, parlamentoya bir öncekinden daha az milletvekili sokacak olan Sol Cephe’nin yine de mecliste bir grup kurmaya yetecek kadar milletvekilliği elde etmiş olmasını “demokrasi için iyi oldu” şeklinde değerlendirirken, PS’nin milletvekillerinin çoğunluğunu almış olmasıyla meclisin sola kaymış olduğuna dikkat çekti. Laurent açıklamasında, meclis çoğunluğunun iki parti arasında paylaşılmış olmasından, parlamento seçimlerinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yapılmasını sorumlu tuttu.

(soL - Dış Haberler)