Fransa Suriye-Ürdün sınırına asker gönderiyor

Fransa'nın Ürdün'den izin alarak Suriye-Ürdün sınırındaki mülteci kampına ilaç ve gıda yardımı yapmak üzere bir askeri birlik göndereceği açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamada gönderilecek askeri birliğin amacının ilaç ve gıda yardımının güvenliğini sağlamak olduğu belirtildi. Ancak, Suriye'ye kuzeyden gelen saldırılarda Türkiye'deki kampların işlevi hatırlatılarak, güneyde yeni bir cephenin açılmaya çalışıldığı yorumları yapılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın sınıra askeri birlik göndermesinin Ürdün hükümetince kabul edildiğini açıkladı. Önümüzdeki haftasonu Ürdün'e yerleşecek birliğin gerçek misyonunun ne olduğu konusunda ise hiçbir açıklama bulunmuyor. Olay yabancı basında da, "bu adım, Suriye Başkanı Beşer Esad'ı, doğrudan askeri müdahale olmadan devirmeye dönük çabaları hızlandırma amacıyla atılıyor" şeklinde yorumlandı.

Ancak olay böyle yorumlanırken yabancı basının büyük çoğunluğunda, kararın "insani" boyutları vurgulanıyor ve "ilaç ve gıda yardımının güvenliği" vurguları ön plana çıkartılıyor. Oysa insani yardımı artırarak dünya kamuoyunda Esad'a karşı bir algı yaratmak, böyle bir adımın ancak bir boyutunu oluşturabilir. Kaldı ki bu yönde adımlar zaten bir yılı aşkın süredir atılıyor. Adımın stratejik boyutları ve Suriye'yi kuşatmaya dönük planın bir parçası olma niteliği, egemen medyada hasır altı ediliyor.

Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor
Yapılan bir diğer açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un 15-17 Ağustos tarihlerinde Ürdün, Lübnan ve Türkiye'yi ziyaret edeceği duyuruldu. Ziyaretlerde, Suriye'deki krizin bu ülkelere etkisinin ele alınacağı belirtildi. Fabius ayrıca iki sığınmacı kampını da ziyaret edeceğini bildirdi.

Yapılacak görüşmelerin içeriğinin tam olarak ne olacağı, neler konuşulacağı bilinmese de, son süreçte Suriye'de iyica ısınan sular müdahalelerin de hızlanacağı sinyalini veriyor. Fransa, eski sömürgesi Suriye'de yaşanan gelişmelere başından beri yakın ilgi gösteriyor. Önceki aylarda doğrudan askeri müdahale için de BM'de baskı yapan ve tıpkı Libya'da olduğu gibi Suriye'de de pek çok örtük operasyon ve destek faaliyeti yaptığı ortaya çıkan Fransa, Suriye'ye özellikle Ürdün ve Lübnan sınırından müdahale ediyor.

WSJ'de yer alan haberde Fransa için şu ifadeler kullanılıyor:

"Bir yıldan uzun süredir Fransa, hükümet baskısının kurbanlarına yardım etmek için ekipman ve para yardımı gönderiyor. Fransız hükümeti, Suriye'de şiddeti sona erdirecek ve Beşer Esad'ı devirerek düzenli bir siyasal ilerleme sağlayacak bir BM müdahalesinin en sesli savunucularından..."

Fransa'nın adımı ne anlama geliyor?
Özellikle ABD, doğrudan askeri müdahale seçeneğinin bir süre tercih dışı olduğunu belirttikten sonra, Suriye'yi iki cepheden sıkıştırmak üzerine bir model işletilmeye başlanmıştı. Kuzeyde Türkiye sınırından ve güneyde Ürdün sınırından silahlı muhalefete operasyonel kolaylık sağlayacak üslenmelerin gerçekleşmesi de bu modelin bir parçasını teşkil ediyor. Türkiye'de Adana ve Hatay'daki gizli üslerin ve sığınmacı kamplarının bu işi gördüğü defalarca ortaya çıkmıştı.

Ürdün'de ilk sığınmacı kampı ise Temmuz ayı sonlarında kuruldu. Aynı ayın başında Ürdün Kralı Abdullah, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'la Paris'te görüşmüş ve "Fransa-Ürdün ilişkilerine yeniden hız kazandıracak bir görüşme" gerçekleştiğini bildirmişlerdi.

Fransa'nın o güne kadar, Suriye içinde çeşitli casusluk faaliyetleri ve muhalefete lojistik destek sağlama da dahil pek çok operasyon gerçekleştirdiği biliniyordu. Ancak son bir iki aydır yaşanan gelişmeler bu faaliyetlerin bir adım ileri götürüleceğine dair ipuçları veriyor.

Gerek Fransa'nın Ürdün-Suriye sınırına sınırlı sayıda da olsa asker göndermesi, gerekse Ürdün'de kampların kurulmaya başlaması, Suriye cephesinin güneyde de kalıcılaştırılmaya çalışıldığı biçiminde yorumlanabilir.