Fransa’da mahpusluk zor iş

Fransa’daki hapishanelerde tutukluların intihar oranları korkutucu boyutlarda. Bu senin ilk 18 gününde 14 tutuklu intihar etti. Hapishaneler kapasitelerinin üzerinde tutuklu barındırıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Fransa'daki hapishanelerde, 2009 yılının ilk 18 gününde 14 tutuklu intihar etti. Fransa, tutuklu intihar oranlarında Avrupa'nın en kötü ülkesi, Fransa'daki oran İspanya'nın üç, Almanya ve İngiltere'nin iki katına tekabül ediyor.

2008 yılında Fransa'da 115 tutuklunun intihar ettiği kaydedildi. Üç günde bir intihar demek olan bu oran, 2007'deki 96 kişiye göre yüzde 20'lik bir artış anlamına geliyor. Fakat aynı dönemde hapishanelerdeki aşırı nüfus yüzde 2,6 oranında artmış durumda. Şu anda 51 bin kişilik kapasitede 63 bin 600 tutuklu bulunuyor. Bu yüzden aşırı nüfusun, intiharlardaki tek sebep olmadığı düşünülüyor.

Uluslararası Hapishane Gözlemcileri (OIP) üyesi Elsa Dujourdy, "Aşırı nüfus sebeplerden bir tanesi, ancak birçok başka sebep de var, örneğin tutukluluk koşulları, tek hücrede üç ya da dört tutuklu kalıyorlar, ya da psikiyatrik sorunlar gibi" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Fransız hapishanelerindeki durumu defalarca kınamıştı. Şikayetler, insanlık dışı ve aşağılayıcı davranışlar olması noktasında yoğunlaşıyor. Eski bir tutuklu ve OIP Başkanı olan Gabriel Mouesca, Fransız hapishanelerini "birer öğütme makinesi" olarak tanımlıyor. Dujourdy, "Hapisten çıkan, girdiğinden daha sorunlu çıkıyor.