Fransa da Basra Körfezi'ne yerleşiyor

Fransa sadece Körfez ülkelerine daha fazla silah satabilmek için değil emperyalist politikalarda söz sahibi olmak için de yeni mecralara uzanıyor...

soL (DIŞ HABERLER) Fransa Birleşik Arap Emirlikleri'nde yeni bir üs kuruyor. Kara, deniz ve hava birimlerinde oluşacak üs Mayıs ayında faaliyete geçmiş olacak. ABD, müttefiklerinin çoğu bölgeyi terk etmek için can atarken, Fransa'nın bu açılımından memnun.

Sarkozy şimdiye değin, ABD'nin sıkı müttefiği oldu ve doğal olarak İran'ın nükleer programına karşı. Bu ittifağın sonucu olarak tasarlanan üs, ilk olarak Ocak 2008'de Bush yönetiminde telaffuz edilmişti.

Sarkozy'nin maddi amacı Fransız ekonomisinin özellikle kuvvetli olduğu havacılık ve uzay sanayii, askeri silahlar, ulaştırma, nükleer güç ve enerji araştırmaları alanlarında bu yeni mecrada yeni açılımlar getirmek. Fransa'nın 40 senelik dış politikasını değiştirerek NATO'nun askeri kanadında yeralması da bu doğrultuda bir açılımdı.

Fransa'nın körfez açılımı ilk meyvesini de vermiş. Haziran 2008'de Fransa Abu Dabi'ye 69 adet Dassault Rafale jet savaş uçağı satmış. Fransa kamuoyu ise El-Kaide'yi karşılarına almanın Fransızların terör eylemlerine maruz kalacağı sonucunu getireceğini biliyor ve tedirgin.