Francesco 5 avro için can verdi

İtalyan müzisyen Jovanotti’nin dün gece Trieste’de vereceği konser öncesi sahnenin kurulmasında işçi olarak görev yapan Francesco Pinna’nın çatının çökmesi sonucu can vermesinin ardından ortaya çıkan bir başka acı gerçek, öğrenci işçinin saat başına 5 avroya çalıştığını ortaya koydu.

Üniversite öğrencisi olan ve cep harçlığına katkıda bulunmak şantiyelerde çalışan 20 yasındaki Francesco’nun ölümündeki ihmaller ve Francesco gibi yüzlerce gencin 5 avroya gibi düşük ücretler karşılığında çalışıtırılması İtalya’da tartışmalara neden oldu.

Pinna’yla aynı şantiyede çalışan arkadaşları tepkilerini “20 yasında 5 avro kazanmak için olunmez. Ne kadar kazanıyoruz biliyor musunuz? Saat başına 5 avro! 5 avroya zengin olunmaz ancak can verilir” diye dile getirirken, Trieste konserinin yanı sıra tüm İtalya turnesini iptal eden Jovanotti, Twitter’da yayımladığı mesajda, “Bu trajedi soluğumu kesiyor. Öğrenci işçi Francesco’nun ölümü beni ve tüm ekibimi acıya boğdu” diye yazdı.

Francesco’nun konser organzişayonlarında cep harçlıklarını çıkarmak için çalışan birçok genç gibi organizasyonun ihalesini alan bir kooperatif tarafından görevlendirildiği belirtildi. Francesco’nun iş arkadaşları birçok kooperatifin sendikal haklar ve iş güvenliğini hiçe saydığını anlattı.

Francesco Pinna’ya görev veren kooperatif yetkilikleri ise şantiyede işçi sıfatıyla çalışanlara saat başı 12/13 avro ödendiğini, hamallara 5 avro verdiklerini öne sürdü.

Pinna’nın yaşamını yitirdiği kaza sırasında Palatrieste spor kompleksinde 50 işçi görev yapıyordu. Kazada yaralanan 12 işçinin tedavisine hastanede devam edilirken, iki işçinin hayatı tehlikesinin sürdüğü bildirildi. Çatıyı taşıyan demir konstrüksiyonun işçilerin üzerine çöktüğü kazanın nedeni ise Trieste savcılığınca araştırılıyor.

Aslı Kayabal (soL - İtalya)