FKP: Sarkozy'ye karşı sol birlik

Fransız Komünist Partisi, Sarkozy iktidarına karşı FKP'nin öncülüğünde, partinin de parçası olduğu Sol Cephe'nin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.

Haftasonu düzenlenen ve çok sayıda insanın katıldığı Humanité şenliğinde konuşan Fransız Komünist Partisi (FKP) lideri Pierre Laurent, Nicolas Sarkozy iktidarına karşı "yurttaş ve barışçıl savaş" ilan etti.

Sarkozy hükümetine karşı barışçıl savaş ve sosyal devrim çağrısı yaptığı konuşmasında solun birliğini vurgulayan Laurent, bir başka konuşmasında da "Sol yükselmek istiyorsa FKP'yi hesaba katmalıdır. FKP'nin öncülüğündeki Sol Cephe sol için yeni bir umuttur" dedi.

Sarkozy hükümeti Avrupa'daki birçok ülkeyle paralel olarak yeni bir emeklilik reformunu, sokaklara çıkan milyonlara rağmen parlamentodan geçirdi. Reform ile emeklilik yaşının 60’tan 62’e çıkarıldı. Tam emeklilik priminden yararlanmak için ise 65 olan emeklilik yaşı 67’ye çıktı.

Ancak hükümetin adımları, Fransa halkından büyük tepki görüyor. 7 Eylül’de sendikalar hükümetin emeklilik reformuna karşı ülke genelinde 3 milyon dolayında kişiyi sokaklara dökmüştü. Sendikalar, 23 Eylül için bir grev çağrısı daha yaptılar.

(soL - Dış Haberler)