Fırın değil, karargah... Hama’da ne oldu?

Suriye ordusunun Hama’da bir hedefe düzenlediği hava saldırısıyla ilgili olarak, basın “Esad ekmek kuyruğundaki halka saldırdı” dedi. Ancak bugün ortaya çıkan görüntüler basını yine yalanladı.

Pazar günü Suriye ordusu, bir hafta önce muhaliflerin eline geçen Hama’ya bağlı Halfaya kasabasındaki bir hedefe havadan saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda bir binanın önünde toplanan onlarca kişinin öldüğü bildirilirken, Esad karşıtı yayın yapan basın kuruluşları ise Esad’a bağlı birliklerin bir fırını havadan bombaladığını iddia ederek, haberi “Esed’ten ekmek kuyruğunda katliam” diye verdi.

Muhaliflerin iddialarına dayandırılarak verilen haberlerde, saldırının düzenlendiği binanın ekmek fırını olduğuna kanıt olarak ise, olay yerindeki kanın üzerinde bulunan bir ekmek gösterildi:

Ancak, internetten yayınlanan bir videoda saldırı sonrasında bir kişinin yerdeki kanlı alanın üzerine bir ekmek bıraktığı görülüyor:

Öte yandan basına yansıyan haberlerdeki bir diğer iddia ise, Esad güçlerinin saldırdığı kişilerin içinde kadın ve çocukların yer aldığı siviller olduğuydu. Ancak, muhalifler tarafından internete yüklendiği tahmin edilen videolarda, öldürülen kişilerin erkek ve bu kişilerden bazılarının da üzerindeki kıyafetlerden muhalifler olduğu anlaşılıyor.

Suriye rejimi karşıtı yayın yapan AP’de konuyla ilgili haberinde bu noktaya dikkat çekiyor. Ajans, internetten yayınlanan olay sonrası görüntülerden, binanın ekme fırını olup olmadığının anlaşılamadığını ifade ederken, öldürülen kişilerin neredeyse hepsinin erkek ve bazılarının üzerinde de askeri kıyafetler olduğunu belirterek, savaş uçaklarının bina önünde toplanmış muhalifleri hedef almış olabileceğine dikkat çekiyor.

Olay yerinden görüntülerin yer aldığı aşağıdaki video ise AP’nin bu kişilerin muhalifler olabileceği iddiasını doğrular nitelikte:

Zaman gazetesinin bugün ilk sayfasına taşıdığı haberde muhaliflerin tezgâhladığı o görüntü yer aldı:

(soL- Dış Haberler)