Filistin: Ateşkeste belirsizlik sürüyor

İsrail Hamas'la yaptığı ateşkes anlaşmasına karşın Gazze'ye yönelik saldırılarına devam ederken, direniş örgütleri de İsrail'in saldırılarını ve ateşkesi gözden geçirmek amacıyla ortak bir komite kuruyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki Hamas yönetimi arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında bir hafta geride kalırken, İsrail'in ihlalleri ve direnişin karşı saldırıları nedeniyle ateşkesin geleceğine dair belirsizlik sürüyor.

İsrail'in Gazze'de çiftçilerle balıkçıların bulunduğu bölgelere ateş açtığı, ayrıca Gazze üzerindeki uçuşlara devam ettiği, buna karşın Gazze'den İsrail'in güneyine füze saldırılarının devam ettiği belirtiliyor. İsrail'in Batı Şeria'nın Nablus kentinde iki Filistinlinin ölümüne neden olan saldırısına tepki gösteren ve ateşkesin Batı Şeria'yı da kapsamasını isteyen El Fetih'in silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayları da dün İsrail'in Sderot kentine füze saldırısı düzenledi.

Öte yandan İsrail önceki gün, ateşkes kapsamında ablukanın hafifletilmesi amacıyla açtığı Gazze sınırındaki geçiş noktalarının bir bölümünü kapattı. İsrail askeri sözcüsü Peter Lerner, İsrail'e yönelik füze saldırıları nedeniyle geçişlerin kapalı kalacağını söyledi. Gazze'deki direniş örgütlerinden İslami Cihad'ın sözcüsü Davud Şihab, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi ve Filistin Halk Partisi temsilcileriyle İsrail'in ateşkes ihlallerini ve ateşkesin gidişatını takip edecek bir komite kuracaklarını bildirdi. Ateşkese bağlı kalacaklarını vurgulayan Şihab, buna karşın İsrail'in ihlallerine göz yummayacaklarını yineledi.