Fidel’den Snowden iddiasına yalanlama: 'Küba hiçbir zaman ABD'ye boyun eğmeyecek'

Bir Rus gazetesinin, ABD’nin tehditleri nedeniyle Küba yönetiminin Edward Snowden’ı ülkesine kabul etmediği iddiasına, Fidel Castro’dan yalanlama geldi. Castro, ülkesinin hiçbir zaman ABD’ye boyun eğmeyeceğini vurguladı.

(soL - Dış Haberler) Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro, Rus basınında yer alan, Küba’nın ABD’nin tehditleri nedeniyle Edward Snowden’ı ülkeye kabul etmeyi reddettiği yönündeki iddiayı yalanladı. Fidel Castro, Cubadebate isimli internet portalında önceki gün yayımlanan yazısında, “Kimse Küba adına konuşma hakkına sahip değildir” dedi. Eski CIA çalışanı Snowden’ın yaptıklarına hayranlık duyduğunu açıklayan Fidel, “Benim görüşüm, Snowden, dünyaya yalan söyleyen ve dünyayı aldatan güçlü bir imparatorluğun mide bulandırıcı ve rezil bir politikasını tüm dünyanın duymasını sağladı” diye yazdı. Castro, Küba’nın 54 yıldır ABD baskısına karşı direndiğini ve asla teslim olmayacağını vurguladı.

Rus Kommersant gazetesi, hafta başında yayımladığı bir haberde, ABD’nin Havana yönetimini Snowden’ın Küba topraklarına ayak basması durumunda bunun ağır sonuçlar doğurabileceği konusunda tehdit ettiğini iddia etmişti. Gazetenin iddiasına göre, Havana yönetimi bunun üzerine, Moskova’daki Şeremetyevo Havaalanı’nı arayarak Snowden’ın uçakta bulunması durumunda uçağın Havana’ya inişine izin verilmeyeceğini söylemişti.

Kommersant, Küba’nın bu reddedişi nedeniyle, Snowden’in Şeremetyevo Havalalanı’nın transit bölgesinde altı hafta yaşamak zorunda kaldığını ileri sürmüştü.
Kommersant, ayrıca, İngiliz Guardian gazetesine ABD’nin casusluk skandalını sızdırdıktan sonra Hong Kong’a kaçan Snowden’ın buradan Rusya’ya geçiş planından Rus yetkililerin de haberi olduğunu yazmıştı. Buna göre, Rus yetkililer, Snowden Rusya’ya uçacağını biliyor ancak buradan bir Latin Amerika ülkesine geçiş yapacağını düşünüyordu.

'Korkunç yalanlar'
Fidel Castro, köşe yazısında, Kommersant’ın ABD’li kaynaklara dayandırarak verdiği tüm bu yalanlarının korkunç olduğunu ekledi.

ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın dünya çapında milyonlarca kişinin internet ve telefon kayıtlarını takip ettiğini ortaya çıkdığı için Washington tarafından ısrarla iadesi istenen Snowden, önce Hong Kong’a kaçmış, ardından Rusya’ya uçmuştu. Buradaki havalaalanında altı hafta kalan Snowden’a, sonunda Rusya bir yıllık geçici sığınma hakkı 
vermişti.