FBI, Saddam'a yaptığı sorguların kayıtlarını açıkladı

FBI, 2004'de Irak lideri Saddam Hüseyin'e yaptığı sorgunun dökümlerini yayınladı. Yapılan dört sorgu ve beş "gayriresmî sohbetin" dökümleri, ilginç ayrıntılar içeriyor.

soL (DIŞ HABERLER) Saddam Hüseyin, bu sorgu ve sohbetlerde özel yaşamından verdiği siyasi kararlara kadar bir çok konuda konuşuyor.

Kişisel ayrıntılar
Örneğin Mart 1990'dan sonra hatırlayabildiği kadarıyla yalnızca iki telefon görüşmesi yaptığını söylemiş Saddam Hüseyin. Güvenlik sebepleriyle her gün yer değiştirmiş. Dublör kullandığı iddialarını reddetmiş hatta bunları duyunca gülmüş. Aralık 2003'te Amerikan askerleri tarafından sarılıp yakalandığı çiftliğin ise, 1959'daki başarısız bir darbe girişiminden sonra da saklandığı yer olduğunu söylemiş.

En büyük tehdit İran
1980'de İran ve 10 yıl sonra da Kuveyt'i işgal etme kararı için pekçok neden sıralamış. Saddam Hüseyin'in, en büyük tehdidin İran'dan geldiğini düşünmüş.

Kitle imha silahlarını 1998'de imha etmiş
Saddam Hüseyin, Irak'ın silahlarını imha ederek zayıf kaldığını, İran'ın ise serbestçe silah geliştirdiğini söylemiş. Buna göre Saddam Hüseyin, 1990'ların sonunda BM denetçilerini Irak'a sokmamasının nedenini İran tehdidiyle açıklamış, "İran'ın ne kadar zayıfladığımızı bilmesini istemedim." diye açıklamış.

Bu nedenle Amerikalıların öfkesine razı olduğunu vurgulamış. Saddam Hüseyin, kitlesel imha silahları programını BM'nin denetlemesine izin vermemekle hata ettiğini kabul etmiş.