Faşistler metroda bir göçmeni bıçakladı, özel güvenlik seyretti, polis serbest bıraktı

Yunanistan'da faşistlerin göçmenlere saldırılar sürüyor. Bu defa hedef bir Pakistanlı göçmendi, yer ise Atina'da bir metro istasyonu...

Yunanistan'da seçimlerin olduğu 17 Haziran Pazar günü, faşistler Atina'da bir metro istasyonunda Pakistanlı bir göçmene saldırdı. Saldırının videosu özel bir kamera ile çekilerek internete yüklendi. Faşistlerin göçmenlere ve solculara dönük saldırıları sıklaştırdığı belirtiliyor.

Görüntülerde siyah kıyafetler giymiş çok sayıda faşistin, metronun merdivenlerinde yakaladıkları göçmene saldırdıkları görülüyor. Görüntülerde net olmasa da, Pakistanlı göçmen "hayır, hayır, lütfen yardım" diye bağırıyor. Göçmeni yerde tekmeledikleri görülen faşistler ise birbirlerine "bıçağı sapladın mı", "Evet sonuna kadar sapladım" gibi sözler söylüyor.

Özel güvenlik izledi, polis serbest bıraktı
Görüntülerde dikkat çeken bir nokta ise, metro istasyonunun özel güvenlik görevlilerinin saldırıyı izlemekle yetinmesi. Görüntülerde, bir özel güvenlik elemanının olay yerine geldiği ancak sadece izlemekle yetindiği görülüyor.

Konu ile ilgili Yunan basınında çıkan haberlerde, Altın Şafak partisi ile ilişkili 25 kişinin gözaltına alındığı ancak serbest bırakıldığı belirtildi.

6 Mayıs'taki seçimlerin ardından 17 Haziran'daki seçimlerde de yüzde 7'ye yakın oy alan neonazi Altın Şafak partisi, göçmenlere dönük saldırılarını arttıracağını açıkça ilan etmişti. Altın Şafak, "hastane ve kreşleri göçmenlerden temizleyeceğini" açıkladı. Yunanistan'da hemen her gün göçmenlere dönük saldırıların yaşandığı belirtiliyor. 11 milyon nüfuslu Yunanistan'da 1 milyonun üzerinde göçmen olduğu biliniyor. Göçmenler, en ağır işlerde sigortasız olarak çalışıyorlar.

Milletvekiline tokat atan Altın Şafak Sözcüsü, saldırdığı kişilere dava açtı, milletvekili seçildi
Bu arada, 7 Haziran günü canlı yayımlanan bir televizyon programında Syriza üyesi kadın vekile su fırlatan ve buna tepki gösteren Yunanistan Komünist Partisi milletvekili Liana Kanelli'ye tokat atan Altın Şafak Sözcüsü İlias Kasidiaris, bırakın tutuklanmayı, "kendisine hakaret edildiği" gerekçesiyle KKE ve Syriza milletvekiline dava açtı.

Kasidiaris, kanal yönetimini hakkında da "kendisini kanal binasında alıkoyma girişimi" nedeniyle dava açtı.

Kasidiaris, 17 Haziran seçimlerinde tekrar milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazandı ve 17 Haziran gecesi partisinin basın toplantısında parti başkanının yanında yer aldı.

Faşistlerin düzenledikleri saldırılara rağmen hukuki olarak ceza olmaları ve polis tarafından saldırılara göz yumulması nedeniyle saldırıların arttığı yorumları yapılıyor. Faşistler, sol örgütlere dönük de saldırılara düzenliyor.

Yunanistan Komünist Partisi, faşistlerin ancak ve ancak emekçi halkın örgütlü gücü sayesinde geriletilebileceğini ve bir halk iktidarı ile yenileceklerini kararlılıkla dile getiriyor.

(soL - Dış Haberler)