“FARC rehine bırakmasın”

Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, FARC gerillalarının elindeki rehineleri bırakma isteğini, rehinelerin bırakılması sırasında bir muhalif senatörün orada olmasına izin vermeyerek engelliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Kolombiya'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillaları, ellerindeki bazı rehineleri salıvermek isterken, Devlet Başkanı Alvaro Uribe gerillaların bu hareketini engelliyor. Uribe, rehinelerin salınması işlemi sırasında sadece Kızıl Haç ve Katolik Kilisesi'nden yetkililerin orada uzun bulunmasına izin verirken, FARC muhalif senatör Piedad Córdoba'nın da varlığını istiyor.

FARC, elinde rehine bulunan Astsubay Pablo Emilio Montayo'yu salmak istiyor. Ancak Uribe'nin bu işlemin önünü tıkaması, askerin özgür kalmasını engelliyor. Uribe, politik sebeplerle FARC'ın rehineleri saıverme işlemlerine taş koymaya çalışıyor.

Montayo'nun ailesi Maria Estela Cabrera, Başkan Uribe'den oğlunun bırakılmasına izin vermelerini istedi. Uribe ise FARC'ın "Kolombiyalıları aldatmak için manevralarına" izin vermeyeceğini söyledi.

Rehineler politik silah
Rehinelerin varlığı, Uribe ve sağcılar tarafından uzun zamandır FARC'a karşı propagandalarda en önemli başlıklardan birisi durumunda. FARC, elindeki rehineleri bırakmak isterken, Kolombiya ikiyüzlü bir politika izliyor.

Geçen sene FARC, aralarında İngrid Betancourt'un da bulunduğu bazı rehinelerin salıverilme işlemlerini düzenlemek üzere Ekvador sınırından içeriye gerilla komutanı Raul Reyes öncülüğünde bir grup gerilla göndermiş, CIA destekli bir operasyonda Kolombiya ordusu Ekvador topraklarına oeprasyon düzenlemişti. Operasyonda Reyes dahil 21 gerilla öldürülürken, Ekvador ve Venezuela, Kolombiya'yla savaşın eşiğine gelmişti.

Daha sonra hakkında pek çok iddia olan bir operasyonla "kurtarılan" Betancourt, Uribe'ye derhal minnetlerini sunarken, FARC'a karşı başlatılan liberal ve sağcı kampanyanın sembolü olmuştu.