FARC lideri Mono Jojoy nasıl öldürüldü?

Geçtiğimiz günlerde bir hava saldırısında öldürüldüğü bildirilen FARC liderlerinden Mono Jojoy’un öldürülmesi ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkarıldı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) önemli liderlerinden Mono Jojoy adıyla bilinen, Jorge Briceno adını da kullanan Víctor Julio Suárez Rojas, birkaç gün önce Macarena bölgesinde otuz uçak ve yirmi beş helikopterin ile düzenlenen bir hava saldırısında yirmi kadar gerilla ile birlikte öldürüldü.
Jojoy’un nasıl öldürüldüğü ile ilgili detaylar dün öğle saatlerinde Kolombiyalı yetkililerce basına duyuruldu.

Kolombiya Savunma Bakanı Rodrigo Rivera’nın yaptığı açıklamaya göre, Jojoy’un cesedi, Macarena bölgesinin ormanlık alanlarından birinde bulundu. Alınan parmak izi ile cesedin kimlik tespiti yapıldı. Yetkililerin gerilla liderinin cesedini ilk olarak kolundaki saatten ve kamuflaj kıyafetinin cebinde bulunan diabet ilaçlarından tanıdığı belirtildi. Mono Jojoy’un cesedi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp’a gönderildi.

Botuna GPS taktılar!
Mono Jojoy’un diabet hastası olduğu, aldığı ilaçların ve yaşadığı zor hayatın etkisiyle ayaklarının ağrıdığı, bu sebeple gerillaların giydiği botlardan farklı bir çift bot yaptırdığı söylendi. Yapılan açıklamaya göre, durumdan haberdar olan Kolombiyalı ajanlar botun içine, Jojoy’un nerede olduğunu tespit etmek içi bir GPS cihazı yerleştirdiler.

Pazartesi günü cihazdan ilk titreşim sinyallerini alan ajanlar düzenledikleri saldırıda başarılı olamadı. Ekipler, çarşamba günü Jojoy’un başka bir kampa geçişi sırasında kısa sürede yerini tespit edip hava saldırısına başladı.

Yetkililer, FARC liderlerinden Mono Jojoy’un öldürüldüğü saldırıda on üç askerin de yaralandığını bildirdi.

BM Genel Kurulu’na katılmak için New York’ta bulunan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Mono Jojoy’un ölümünün FARC tarihindeki en büyük darbe olduğunu savundu.

57 yaşındaki gerilla şefi, başkent Bogota yakınlarında dünyaya gelmiş, 1975 yılında gerilla mücadelesine katılmıştı
(soL - Dış Haberler)